Deze publicatie maakt gebruik van cookies

ONDERZOEK

Elektrisch laden op weg naar
de zon

De komende weken gaan veel Nederlanders voor het eerst op vakantie met hun elektrische auto. Reden tot zorgen over je vakantierit? Met een goede laadstrategie niet. Kampioen reed vast vooruit.

Offline: This content can only be displayed when online.

25%

50%

75%

IN DIT ARTIKEL:

Drie teams onderzochten de drukst bezochte vakantie- en doorreislanden

15 strategieën en tips waarmee je zo onbezorgd mogelijk op vakantie kan met een elektrische auto

Wat is goedkoper: tanken of laden? Vier aanbieders vergeleken met diesel en benzine

Het aantal volledig elektrische auto’s (EV’s) in Nederland is de afgelopen jaren enorm gestegen: van zo’n 44.000 begin 2019 tot ruim 268.000 auto’s in 2022. In veel andere Europese landen werd ook verkooprecord na verkooprecord verbroken. Helaas hield de aanleg van laadpalen niet overal gelijke tred met het aantal verkochte EV’s. In Nederland is alles goed geregeld: langs de snelweg zit er zelden meer dan 40 km tussen een Fastned-, Allego- of Ionity-snellaadstation. Die luxe heb je niet altijd in het buitenland.

Dat ontdekten wij toen we met drie teams de proef op de som namen en een aantal populaire vakantieroutes reden door de drukst bezochte vakantie- en doorreislanden: België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. De verschillen bleken groot: zowel tussen de verschillende landen als tussen streken in die landen. Maar met een slimme ‘laadstrategie’ haal je je vakantiebestemming makkelijk. Hoe doe je dat? 15 tips.

 

Offline: This content can only be displayed when online.

TIP 1
MAAK EEN 'LAADPLAN' VOOR VERTREK 
Op de bonnefooi vertrekken en ‘we zien wel waar we laden’ is geen goed idee voor lange afstanden; in het hoogseizoen zeker niet. Maak daarom een Plan A: rijden van laadstation naar laadstation waarbij je nog een redelijke actieradius overhoudt, liefst 100 km of meer. Zo heb je speling voor Plan B (mocht een laadstation enorm druk zijn, of palen defect) en óók een Plan C (een snellaadstation buiten de snelweg, of in het ergste geval een langzame paal). Voor handige apps: zie tip 10.

TIP 2
EEN SLIMME 'PITSTRATEGIE' 
Oftewel: wanneer ga je laden? Niet doorrijden tot je bijna ‘leeg’ bent (ofwel zo’n 10 tot 20% acculading). Probeer juist te laden als je 40 tot 50% acculading hebt. Dat is vooral fijn voor jezelf: je hebt veel minder ‘actieradiusstress’ en per stop kun je korter laden. Bij de meeste EV’s kost laden van 40% tot 80% namelijk veel minder tijd dan van 10% tot 90%. Het is ook gunstig voor andere elektrische rijders. Want korter laden betekent een snellere doorstroming bij de laadstations.

Benieuwd naar de laadmogelijkheden op andere vakantiebestemmingen, zoals de Alpenlanden? Kijk op de site van anwb.nl/k5laden of klik de button!


LADEN IN ANDERE LANDEN?

TIP 3
'GASTLADEN' BIJ TESLA 
Sinds kort mogen ook niet-Tesla’s ‘gastladen’ bij een beperkt aantal Tesla Superchargers in België, Nederland en Frankrijk (nog niet in Duitsland!). Vooralsnog is dit een proef, maar wel een heel fijne proef. Want alleen al op de Route du Soleil tussen de Belgisch-Nederlandse grens en Orange voegt Tesla zo 179 (!) snelladers toe aan dit traject. Bijna altijd bereikbaar vanuit beide richtingen. Zónder deze Tesla Superchargers zijn er op deze route maar 82 snelladers. Hoe laad je bij Tesla? Met de Tesla-app kun je zoeken langs je route naar Superchargers voor gastladers. Vervolgens kun je via de app afrekenen met je creditcard. Minpunt: Tesla geeft geen garantie dat je ook in het hoogseizoen kunt ‘gastladen’ bij de Superchargers. Je bent er dus niet 100% zeker van en dat is niet fijn plannen. Bovendien: gastladen bij Tesla is behoorlijk duur en je kunt er alleen met een CCS-stekker terecht.

TIP 4
NEEM MEERDERE LAADPASSEN MEE
Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat Nederlandse EV-rijders gemiddeld 2,7 laadpassen hebben. Slim en noodzakelijk, want we konden niet altijd terecht met onze drie laadpassen (ANWB, Shell Recharge en Travelmap). Behalve met een laadpas kun je bij o.m. Fastned ook met pin betalen (als geen enkele laadpas werkt) en bij veel partijen ook met creditcard of via een speciale app (dat laatste kost wel weer gedoe en tijd.) Fijn om te weten: Fastned, Allego en Ionity en de grote Duitse aanbieder EnBW accepteren vrijwel altijd Nederlandse laadpassen.

Wat is goedkoper: tanken of laden?

Zelfs met de huidige torenhoge brandstofprijzen is snelladen amper goedkoper dan brandstof tanken. Het ligt er vooral aan of je wel of geen ‘laadabonnement’ hebt. Mét abonnement is laden namelijk vaak veel goedkoper. Je betaalt dan bij na de helft minder. Addertje onder het gras:
niet elke aanbieder heeft een goede dekking in vakantielanden, dus dan moet je meerdere abonnemen-ten afsluiten en ben je toch duurder uit. Gelukkig kun je zo’n abonnement ook voor één maand afsluiten. Wij raden een abonnement aan bij  Ionity of gastladen bij  Tesla.

* In Frankrijk rekent Fastned € 0,59 per kW, Fastned heeft daar vooralsnog slechts enkele stations
** Gemiddeld praktijkverbruik van een gemiddelde EV, inclusief laadverlies. Laadverliezen kunnen 10 tot 15% bedragen per laadsessie. **** Praktijkverbruik gem. benzine auto (l/100 km) o.b.v. gemiddelde pompprij s € 2,21 per liter (periode mei/juni 2022)
***** Praktijkverbruik gem. diesel auto (l/100 km) o.b.v. gem. pompprijs € 2,07 per liter (periode mei/juni 2022)

TIP 5
VERMIJD DRUKKE MOMENTEN
Het spreekt voor zich dat de kans op ‘laadfiles’ het grootst is in de weekenden in het hoogseizoen – vooral overdag. Probeer deze dagen te mijden, zaterdagen overdag al helemáál. Kies als het kan voor een zondag of vrijdag – of nog beter doordeweeks. Een andere strategie is vertrekken ná de files en in de avond rijden. Besef wel dat in de avond veel laadstations verlaten zijn, bijvoorbeeld bij gesloten ‘hypermarchés’ in Frankrijk en dito winkelcentra in Duitsland. Niet fijn na sluitingstijd.  

TIP 6
KIJK VOORAF OP GOOGLE MAPS
Voor een laadstation bij een supermarkt – en bijna altijd ook voor Tesla Superchargers – moet je een stukje van de snelweg af. In Frankrijk vaak ook nog door een tolpoortje. Zo heb je al snel 10 minuten extra reistijd. Kijk daarom vooraf op Google Maps waar het laadstation precies zit, om geen reistijd te verliezen.

TIP 7
LADEN EN SHOPPEN

Een ideale combinatie. Zo hebben vestigingen van LeClerc steeds vaker snelladers van Ionity, en concurrent Carréfour bouwt bij talloze winkels snelladers van Allego. Dat zijn er nu al zo’n 2000 en moeten er 5000 worden in 2025. (Te vinden via de gratis app ‘Carréfour Recharge’.)


TIP 8
DUITSLAND LOOPT VOOROP 
In Duitsland is (snel-)laden geen probleem en kun je bijna zónder voorbereiding op pad. Bij sommige Raststätten en Autohöfe (grote tankstations vlak bij een afrit) zie je soms zelfs meerdere snellaadstations: bijv. een Ionity, Tesla Supercharger en/of een Allego. Ook zagen we in Duitsland twee ‘snellaadwalhalla’s: het supersnellaadplein bij Kamen/Dortmund van EnBW met 52 (!) overdekte snellaadpalen van 300 kW én een eigen restaurant met toiletten. Ook in Hilden vlak bij Düsseldorf zagen we zo’n overdekt superlaadstation met Fastned en Tesla Superchargers en ook hier een speciale lounge met toiletten, alléén voor elektrische rijders. 

TIP 9
VERGIS JE NIET
Er zijn ook snelwegstations waar nog helemaal geen laadpalen zijn. Of je vindt, vooral in Frankrijk, slechts één paal van 50 Kw die dan ook nog eens kapot of bezet blijkt te zijn, of je Nederlandse laadpas niet accepteert. Weet dat de afstanden in Frankrijk tussen de snelladers soms enorm zijn. Na Ionity Leclerc Metz (afslag 35 Hauconcourt) is de eerstvolgende Ionity in zuidelijke richting maar liefst 211 km verder bij Aire Langres-Perrogney. Op dat stuk vind je direct aan de autoroute slechts twee andere langzame 50 kW palen. Tip: tussen beide stations is bij Nancy-Laxou een Tesla Supercharger.

TIP 10
DOWNLOAD APPS - LIEFST MEERDERE 

Zorg dat je verschillende apps hebt waar je laadpalen mee kunt vinden. Want langs de Route du Soleil is het nog redelijk geregeld qua laadpalen, maar als je andere snelwegen kiest is de spoeling veel dunner. De tolvrije weg van Clermont-Ferrand naar Montpellier telt bijvoorbeeld maar twee Ionity-stations. Wij tippen Chargemap en onze eigen ANWB Onderweg-app.


Offline: This content can only be displayed when online.

TIP 11
PAS OP LAADFILES! 
Op basis van onze ritten verwachten we deze zomer zeker een paar ‘laadfiles’, met name in Noord-Frankrijk langs de Route du Soleil. Bijvoorbeeld het Ionity-station Metz-Hauconcourt bij hypermarché Leclerc (A31/afslag 35). Hier zijn maar 6 CCS-snellaadpalen en die zijn ook nog eens vanuit zuidelijke én noordelijke richting bereikbaar.

Aire de Langres-Perrogney (het eerstvolgende Ionity-station in zuidelijke richting met 4 snelladers) ligt vlak ná het punt waar de snelwegen (A5 uit Reims/Parijs) en A31 (uit Nancy/Metz) samenkomen. Daar was het op Hemelvaartsdag al enorm druk en in het hoogseizoen zal het nog erger zijn. Heb je genoeg actieradius? Rijd dan door naar Aire de Gevrey-Chambertin (Fastned met 4 CCS-stekkers, 80 km verderop, ook richting zuid). Over het algemeen geldt: hoe groter de afstand tussen snellaadstations aan de snelweg, hoe groter de kans op laadfiles.

TIP 12
MAAK EEN PRAATJE BIJ DRUKKE STATIONS
Bij een tankstation sluit je met je auto aan in een rij voor de pomp. Bij een laadstation is de volgorde niet altijd duidelijk. Ben je bij een druk station, maak dan contact met andere wachtenden. Zo voorkom je onenigheid over de eerstvolgende vrije plek. Want zeker wanneer de wachttijden lang zijn in de hitte, kunnen er wel eens ‘laadruzies’ ontstaan.

TIP 13
LADEN BIJ HOTELS
In theorie ideaal: opladen bij je hotel onderweg. Makkelijker geboekt dan gedaan. Want zeker in het hoogseizoen zal een hotel met laadpalen vrijwel zeker méér mensen met EV’s ontvangen dan dat er laadpunten zijn. Dan zijn die laadpalen vaak ook nog langzaam of verouderd. Bij Booking.com en Tripadvisor kun je filteren op ‘oplaadpunten elektrische auto’s’. In de praktijk heb je dan dus nóg geen zekerheid. Ook Accor Group (bekend van de ‘onderweghotels’ Ibis, Novotel en Mercure) biedt die optie. Bij vrijwel geen enkel hotel kun je een laadpaal reserveren. Tip: bel tijdig dat je eraan komt, dan is een hotel vaak bereid een laadpaal even voor je vrij te houden.
Plan je route vóór vertrek met de ANWB EV-Routeplanner. Tip: gebruik filters zodat je alleen snelladers ziet. SCAN & ONTDEK

TIP 14
KIES EEN SLIMME ROUTE
Zoals gezegd zijn de verschillen per land en regio enorm. Zo zijn met name Wallonië en Noord-Frankrijk nog ‘laadwoestijnen’. In Duitsland is het veel beter geregeld. Daarom kan het voor een trip naar Zuid-Frankrijk – ondanks extra kilometers – sneller en goedkoper zijn om door Duitsland te rijden, en dan door te steken bij Basel/Mulhouse. Hoewel de A36 tussen Mulhouse tot de aansluiting op de Route du Soleil/A6 (iets onder Dijon) ook bepaald niet rijkelijk voorzien is van snellaadstations aan de snelweg.

TIP 15
LET OP JE STEKKER
Heb je een Chademo of Mennekes (type 2) bereid je reis dan nóg beter voor. Deze stekkers komen niet veel voor én laden ook langzamer. Bij Ionity, Allego, en Fastned vind je de stekkers vaak wel (maar veel minder dan de ‘bijna-standaard’ CCS), en meestal slechts met één stekker per locatie.

CONCLUSIE 
Rijden naar je vakantiebestemming met een elektrische auto kan zeker, maar het is lang niet zo makkelijk als met een diesel- of benzineauto. Op de bonnefooi gaan rijden en kijken waar je kunt laden is geen goede optie en mijd zeker de ‘zwarte zaterdagen’ en de weekenden in het hoogseizoen. Maak met de ANWB Onderweg-app en ANWB EV-Routeplanner een goede planning van je laadstops. Download ook zeker de Tesla-app om te kunnen gastladen bij hun Superchargers. Gelukkig zagen we op aan aantal plekken in Luxemburg en langs het Franse deel van de Route du Soleil voorbereidingen voor nieuwe, grote snellaadstations. 

Tekst en onderzoek: Joris van Drooge m.m.v. Menno Neeteson en Jeroen Horlings Illustraties: Carolyn Ridsdale

Volgend artikel

Ophaalbruggen, jonkvrouwen, koningen, kerkers en kantelen. Weinig prikkelt de verbeelding van jong en oud meer dan een stoere burcht. 30.000 ANWB-leden stemden op hun favoriete Nederlandse kasteel.

getest

Elektrisch laden op weg naar
de zon

De komende weken gaan veel Nederlanders voor het eerst op vakantie met hun elektrische auto. Reden tot zorgen over je vakantierit? Met een goede laadstrategie niet. Kampioen reed vast vooruit.

schuif deze twee kolommen

schuif deze twee kolommen

Wat is goedkoper: tanken of laden?

Zelfs met de huidige torenhoge brandstofprij zen is snelladen amper goedkoper dan brandstof tanken. Het ligt er vooral aan of je wel of geen ‘laadabonnement’ hebt. Mét abonnement is laden namelij k vaak veel goedkoper. Je betaalt dan bij na de helft minder. Addertje onder het gras: niet elke aanbieder heeft een goede dekking in vakantielanden, dus dan moet je meerdere abonnemen-ten afsluiten en ben je toch duurder uit. Gelukkig kun je zo’n abonnement ook voor één maand afsluiten. Wij  raden een abonnement aan bij  Ionity of gastladen bij  Tesla.

* In Frankrijk rekent Fastned € 0,59 per kW, Fastned heeft daar vooralsnog slechts enkele stations
** Gemiddeld praktijkverbruik van een gemiddelde EV, inclusief laadverlies. Laadverliezen kunnen 10 tot 15% bedragen per laadsessie.
**** Praktijkverbruik gem. benzine auto (l/100 km) o.b.v. gemiddelde pompprij s € 2,21 per liter (periode mei/juni 2022)
***** Praktijkverbruik gem. diesel auto (l/100 km) o.b.v. gem. pompprijs € 2,07 per liter (periode mei/juni 2022)

Drie teams onderzochten de drukst bezochte vakantie- en doorreislanden

15 strategieën en tips waarmee je zo onbezorgd mogelijk op vakantie kan met een elektrische auto

Wat is goedkoper: tanken of laden? Vier aanbieders vergeleken met diesel en benzine

IN DIT ARTIKEL:

Het aantal volledig elektrische auto’s (EV’s) in Nederland is de afgelopen jaren enorm gestegen: van zo’n 44.000 begin 2019 tot ruim 268.000 auto’s in 2022. In veel andere Europese landen werd ook verkooprecord na verkooprecord verbroken. Helaas hield de aanleg van laadpalen niet overal gelijke tred met het aantal verkochte EV’s. In Nederland is alles goed geregeld: langs de snelweg zit er zelden meer dan 40 km tussen een Fastned-, Allego- of Ionity-snellaadstation. Die luxe heb je niet altijd in het buitenland.

Dat ontdekten wij toen we met drie teams de proef op de som namen en een aantal populaire vakantieroutes reden door de drukst bezochte vakantie- en doorreislanden: België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. De verschillen bleken groot: zowel tussen de verschillende landen als tussen streken in die landen. Maar met een slimme ‘laadstrategie’ haal je je vakantiebestemming makkelijk. Hoe doe je dat? 15 tips.

 

TIP 1
MAAK EEN 'LAADPLAN' VOOR VERTREK 
Op de bonnefooi vertrekken en ‘we zien wel waar we laden’ is geen goed idee voor lange afstanden; in het hoogseizoen zeker niet. Maak daarom een Plan A: rijden van laadstation naar laadstation waarbij je nog een redelijke actieradius overhoudt, liefst 100 km of meer. Zo heb je speling voor Plan B (mocht een laadstation enorm druk zijn, of palen defect) en óók een Plan C (een snellaadstation buiten de snelweg, of in het ergste geval een langzame paal). Voor handige apps: zie tip 10.

TIP 2
EEN SLIMME 'PITSTRATEGIE' 
Oftewel: wanneer ga je laden? Niet doorrijden tot je bijna ‘leeg’ bent (ofwel zo’n 10 tot 20% acculading). Probeer juist te laden als je 40 tot 50% acculading hebt. Dat is vooral fijn voor jezelf: je hebt veel minder ‘actieradiusstress’ en per stop kun je korter laden. Bij de meeste EV’s kost laden van 40% tot 80% namelijk veel minder tijd dan van 10% tot 90%. Het is ook gunstig voor andere elektrische rijders. Want korter laden betekent een snellere doorstroming bij de laadstations.

TIP 3
'GASTLADEN' BIJ TESLA 
Sinds kort mogen ook niet-Tesla’s ‘gastladen’ bij een beperkt aantal Tesla Superchargers in België, Nederland en Frankrijk (nog niet in Duitsland!). Vooralsnog is dit een proef, maar wel een heel fijne proef. Want alleen al op de Route du Soleil tussen de Belgisch-Nederlandse grens en Orange voegt Tesla zo 179 (!) snelladers toe aan dit traject. Bijna altijd bereikbaar vanuit beide richtingen. Zónder deze Tesla Superchargers zijn er op deze route maar 82 snelladers. Hoe laad je bij Tesla? Met de Tesla-app kun je zoeken langs je route naar Superchargers voor gastladers. Vervolgens kun je via de app afrekenen met je creditcard. Minpunt: Tesla geeft geen garantie dat je ook in het hoogseizoen kunt ‘gastladen’ bij de Superchargers. Je bent er dus niet 100% zeker van en dat is niet fijn plannen. Bovendien: gastladen bij Tesla is behoorlijk duur en je kunt er alleen met een CCS-stekker terecht.

TIP 4
NEEM MEERDERE LAADPASSEN MEE
Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat Nederlandse EV-rijders gemiddeld 2,7 laadpassen hebben. Slim en noodzakelijk, want we konden niet altijd terecht met onze drie laadpassen (ANWB, Shell Recharge en Travelmap). Behalve met een laadpas kun je bij o.m. Fastned ook met pin betalen (als geen enkele laadpas werkt) en bij veel partijen ook met creditcard of via een speciale app (dat laatste kost wel weer gedoe en tijd.) Fijn om te weten: Fastned, Allego en Ionity en de grote Duitse aanbieder EnBW accepteren vrijwel altijd Nederlandse laadpassen.

Benieuwd naar de laadmogelijkheden op andere vakantiebestemmingen, zoals de Alpenlanden? 

LADEN IN ANDERE LANDEN?

TIP 5
VERMIJD DRUKKE MOMENTEN
Het spreekt voor zich dat de kans op ‘laadfiles’ het grootst is in de weekenden in het hoogseizoen – vooral overdag. Probeer deze dagen te mijden, zaterdagen overdag al helemáál. Kies als het kan voor een zondag of vrijdag – of nog beter doordeweeks. Een andere strategie is vertrekken ná de files en in de avond rijden. Besef wel dat in de avond veel laadstations verlaten zijn, bijvoorbeeld bij gesloten ‘hypermarchés’ in Frankrijk en dito winkelcentra in Duitsland. Niet fijn na sluitingstijd.  

TIP 6
KIJK VOORAF OP GOOGLE MAPS
Voor een laadstation bij een supermarkt – en bijna altijd ook voor Tesla Superchargers – moet je een stukje van de snelweg af. In Frankrijk vaak ook nog door een tolpoortje. Zo heb je al snel 10 minuten extra reistijd. Kijk daarom vooraf op Google Maps waar het laadstation precies zit, om geen reistijd te verliezen.

TIP 7
LADEN EN SHOPPEN

Een ideale combinatie. Zo hebben vestigingen van LeClerc steeds vaker snelladers van Ionity, en concurrent Carréfour bouwt bij talloze winkels snelladers van Allego. Dat zijn er nu al zo’n 2000 en moeten er 5000 worden in 2025. (Te vinden via de gratis app ‘Carréfour Recharge’.)


TIP 8
DUITSLAND LOOPT VOOROP 
In Duitsland is (snel-)laden geen probleem en kun je bijna zónder voorbereiding op pad. Bij sommige Raststätten en Autohöfe (grote tankstations vlak bij een afrit) zie je soms zelfs meerdere snellaadstations: bijv. een Ionity, Tesla Supercharger en/of een Allego. Ook zagen we in Duitsland twee ‘snellaadwalhalla’s: het supersnellaadplein bij Kamen/Dortmund van EnBW met 52 (!) overdekte snellaadpalen van 300 kW én een eigen restaurant met toiletten. Ook in Hilden vlak bij Düsseldorf zagen we zo’n overdekt superlaadstation met Fastned en Tesla Superchargers en ook hier een speciale lounge met toiletten, alléén voor elektrische rijders. 

TIP 9
VERGIS JE NIET
Er zijn ook snelwegstations waar nog helemaal geen laadpalen zijn. Of je vindt, vooral in Frankrijk, slechts één paal van 50 Kw die dan ook nog eens kapot of bezet blijkt te zijn, of je Nederlandse laadpas niet accepteert. Weet dat de afstanden in Frankrijk tussen de snelladers soms enorm zijn. Na Ionity Leclerc Metz (afslag 35 Hauconcourt) is de eerstvolgende Ionity in zuidelijke richting maar liefst 211 km verder bij Aire Langres-Perrogney. Op dat stuk vind je direct aan de autoroute slechts twee andere langzame 50 kW palen. Tip: tussen beide stations is bij Nancy-Laxou een Tesla Supercharger.

TIP 10
DOWNLOAD APPS - LIEFST MEERDERE 

Zorg dat je verschillende apps hebt waar je laadpalen mee kunt vinden. Want langs de Route du Soleil is het nog redelijk geregeld qua laadpalen, maar als je andere snelwegen kiest is de spoeling veel dunner. De tolvrije weg van Clermont-Ferrand naar Montpellier telt bijvoorbeeld maar twee Ionity-stations. Wij tippen Chargemap en onze eigen ANWB Onderweg-app.


TIP 11
PAS OP LAADFILES! 
Op basis van onze ritten verwachten we deze zomer zeker een paar ‘laadfiles’, met name in Noord-Frankrijk langs de Route du Soleil. Bijvoorbeeld het Ionity-station Metz-Hauconcourt bij hypermarché Leclerc (A31/afslag 35). Hier zijn maar 6 CCS-snellaadpalen en die zijn ook nog eens vanuit zuidelijke én noordelijke richting bereikbaar.

Aire de Langres-Perrogney (het eerstvolgende Ionity-station in zuidelijke richting met 4 snelladers) ligt vlak ná het punt waar de snelwegen (A5 uit Reims/Parijs) en A31 (uit Nancy/Metz) samenkomen. Daar was het op Hemelvaartsdag al enorm druk en in het hoogseizoen zal het nog erger zijn. Heb je genoeg actieradius? Rijd dan door naar Aire de Gevrey-Chambertin (Fastned met 4 CCS-stekkers, 80 km verderop, ook richting zuid). Over het algemeen geldt: hoe groter de afstand tussen snellaadstations aan de snelweg, hoe groter de kans op laadfiles.

TIP 12
MAAK EEN PRAATJE BIJ DRUKKE STATIONS
Bij een tankstation sluit je met je auto aan in een rij voor de pomp. Bij een laadstation is de volgorde niet altijd duidelijk. Ben je bij een druk station, maak dan contact met andere wachtenden. Zo voorkom je onenigheid over de eerstvolgende vrije plek. Want zeker wanneer de wachttijden lang zijn in de hitte, kunnen er wel eens ‘laadruzies’ ontstaan.

TIP 13
LADEN BIJ HOTELS
In theorie ideaal: opladen bij je hotel onderweg. Makkelijker geboekt dan gedaan. Want zeker in het hoogseizoen zal een hotel met laadpalen vrijwel zeker méér mensen met EV’s ontvangen dan dat er laadpunten zijn. Dan zijn die laadpalen vaak ook nog langzaam of verouderd. Bij Booking.com en Tripadvisor kun je filteren op ‘oplaadpunten elektrische auto’s’. In de praktijk heb je dan dus nóg geen zekerheid. Ook Accor Group (bekend van de ‘onderweghotels’ Ibis, Novotel en Mercure) biedt die optie. Bij vrijwel geen enkel hotel kun je een laadpaal reserveren. Tip: bel tijdig dat je eraan komt, dan is een hotel vaak bereid een laadpaal even voor je vrij te houden.
Plan je route vóór vertrek met de ANWB EV-Routeplanner. Tip: gebruik filters zodat je alleen snelladers ziet. SCAN & ONTDEK

TIP 14
KIES EEN SLIMME ROUTE
Zoals gezegd zijn de verschillen per land en regio enorm. Zo zijn met name Wallonië en Noord-Frankrijk nog ‘laadwoestijnen’. In Duitsland is het veel beter geregeld. Daarom kan het voor een trip naar Zuid-Frankrijk – ondanks extra kilometers – sneller en goedkoper zijn om door Duitsland te rijden, en dan door te steken bij Basel/Mulhouse. Hoewel de A36 tussen Mulhouse tot de aansluiting op de Route du Soleil/A6 (iets onder Dijon) ook bepaald niet rijkelijk voorzien is van snellaadstations aan de snelweg.

TIP 15
LET OP JE STEKKER
Heb je een Chademo of Mennekes (type 2) bereid je reis dan nóg beter voor. Deze stekkers komen niet veel voor én laden ook langzamer. Bij Ionity, Allego, en Fastned vind je de stekkers vaak wel (maar veel minder dan de ‘bijna-standaard’ CCS), en meestal slechts met één stekker per locatie.

CONCLUSIE 
Rijden naar je vakantiebestemming met een elektrische auto kan zeker, maar het is lang niet zo makkelijk als met een diesel- of benzineauto. Op de bonnefooi gaan rijden en kijken waar je kunt laden is geen goede optie en mijd zeker de ‘zwarte zaterdagen’ en de weekenden in het hoogseizoen. Maak met de ANWB Onderweg-app en ANWB EV-Routeplanner een goede planning van je laadstops. Download ook zeker de Tesla-app om te kunnen gastladen bij hun Superchargers. Gelukkig zagen we op aan aantal plekken in Luxemburg en langs het Franse deel van de Route du Soleil voorbereidingen voor nieuwe, grote snellaadstations. 

Tekst en onderzoek: Joris van Drooge m.m.v. Menno Neeteson en Jeroen Horlings Illustraties: Carolyn Ridsdale

Volgend artikel

Ophaalbruggen, jonkvrouwen, koningen, kerkers en kantelen. Weinig prikkelt de verbeelding van jong en oud meer dan een stoere burcht. 30.000 ANWB-leden stemden op hun favoriete Nederlandse kasteel.

Kampioen digitaal

ANWB Kampioen helpt jou en Nederland sinds 1885 zorgeloos en met plezier op weg. Geniet van de mooiste reizen, beste verhalen en handigste tips. Waar en wanneer jij dat wilt. En profiteer van unieke leden-aanbiedingen en scherpe seizoensdeals.
Volledig scherm