Deze publicatie maakt gebruik van cookies

Mee met kampioenen
de gebroeders Groen

Op plantentour door Alkmaar

SCROLL

Ga eropuit!

Hier vind je volop inspiratie voor een zomers dagje uit in eigen land:

Klik op de iconen
voor alle stappen

Gebroeders Groen

Hier in de Vogezen kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Zóveel gigantisch mooie wandelpaden.

Ga ook mee met kampioen Tim Knol

Wandelen in
de Vogezen

Mee met kampioenen
de gebroeders Groen

Op plantentour door Alkmaar

Gebroeders Groen

De klokjes nemen de straten over. Er zijn verschillende soorten van deze Campanulas, maar het meest algemeen zijn het kruipklokje en het dalmatiëklokje. Met hun paars-blauwe bloemen een graag geziene tuinplant. Maar vanwege hun oorsprong in de Dinarische Alpen (bergen en rotsen) verdragen ze de kunstmatige rotsbodem (onze straten) ook erg goed en is het in menig straatbeeld klokjes wat de klok slaat.

Het kamilleknopje is afkomstig uit Zuid-Afrika en met een tussenstop in de kustregio’s van Portugal in de lage landen terechtgekomen. In Alkmaar in de Hofstraat, om precies te zijn. Hier werd het plantje in 2008 voor het eerst gevonden en siert het de muurkanten. 

Het komt mee met het vakantieverkeer en geïmporteerde kuipplanten en in de toekomst wordt verwacht dat dit schattige plantje zich flink gaat uitbreiden over Nederland.  

Klein maar fijn. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Deze mediterraan zorgt voor dekens op straat, als de dekens in de slaapkamer niet meer worden gedeeld. Vanwege zijn voorkeur voor beschaduwde plaatsen wordt deze plant vaak gehouden in de slaapkamer (waar het over het algemeen donker is), maar wordt eruit gebonjourd als de liefde over is. En dan zoekt-ie zijn heil op straat. Het plantje heeft minuscule bloemetjes.

We beginnen bij een grasje vlakbij de Alkmaarse kaasmarkt. Vroege haver wordt veel gevonden op zandgronden, zoals de duinen. Én in de stad: want tussen straatstenen ligt natuurlijk ook zand. Goede kans dat het met het zand is meegekomen dat werd gebruikt om de straat op te hogen.

Ga eropuit!

Hier vind je volop inspiratie voor een zomers dagje uit in eigen land:

Ga ook mee met kampioen Tim Knol

Wandelen in
de Vogezen

Kampioen digitaal

ANWB Kampioen helpt jou en Nederland sinds 1885 zorgeloos en met plezier op weg. Geniet van de mooiste reizen, beste verhalen en handigste tips. Waar en wanneer jij dat wilt. En profiteer van unieke leden-aanbiedingen en scherpe seizoensdeals.
Volledig scherm