Deze publicatie maakt gebruik van cookies

Over (hoge) kosten, diefstal en veiligheid. En de best geteste e-bikes (van 2024).

E-bike kopen of niet?

Het
E-bike dilemma

Direct naar:

In no time is de elektrische fiets één van de meest gewilde vervoersmiddelen geworden voor het hele gezin. Wie er nog geen heeft, heeft er weleens over nagedacht. Wie er een overweegt, kan stuiten op twijfels en zorgen. 


Want zo’n snelle fiets is nogal een aanschaf. Gemiddeld betaalde je in 2023 € 2.574 voor een e-bike. E-bikes zijn mateloos gewild bij fietsdieven. En het aantal fietsongelukken loopt op.


Maar een e-bike levert ook veel op. Je bent sneller op je bestemming. Kunt moeiteloos langere afstanden afleggen. En het is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld auto of scooter.

De e-bike is overal

Reden er in 2012 nog 1 miljoen e-bikes rond in Nederland, in 2022 waren dat er al 3,8 miljoen. En aangezien er in 2023 nog eens 453.000 stuks verkocht werden, kunnen we er rustig van uitgaan dat het er inmiddels meer dan 4 miljoen zijn.

42 procent van de Nederlanders gebruikt een elektrische fiets. En de verwachting is dat dat aantal de komende jaren nog flink zal toenemen.

‘We zijn momenteel getuige van een evolutie in de fietsmarkt’, weet Maarten Akkers, voorzitter BOVAG Fietsbedrijven. Ook de ANWB merkt dat de interesse in de e-bike toeneemt.

En waar nu nog ouderen de e-bike relatief gezien het vaakst gebruiken, blijkt uit de jaarlijkse GfK E-bike Monitor en SWOV dat jongere doelgroepen bezig zijn met een inhaalslag:

In 2023 werd in Nederland voor 1,17 miljard euro aan e-bikes verkocht

  • De leeftijdsgroep van 25-49 jaar is onder kopers van e-bikes oververtegenwoordigd ten opzichte van het aandeel in de bevolking. 

  • Het aantal kopers in de leeftijd van 25 tot en met 34 jaar is significant toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. 

  • Vooral fietsers van 12-50 jaar leggen steeds meer fietskilometers af op een e-bike. Want ook scholieren gebruiken steeds vaker een e-bike om naar school te fietsen.

    Dat de e-bike een blijvertje is, mag duidelijk zijn. En dat is best begrijpelijk:

Sneller op bestemming
Je bent er eerder mee op je bestemming dan met de gewone fiets. Zonder badend in het zweet aan te komen. 

‘Voor gezinnen levert een e-bike veel tijdwinst op’, aldus ANWB-marketeer Fiets Suzanne Buijtelaar. ‘Je bent een stuk sneller op je bestemming en met kinderzitjes fietst het minder zwaar.’

Duurzaam alternatief
Misschien gebruik je ’m wel in plaats van de auto. In dat geval doe je het milieu een plezier, en uiteindelijk ook je portemonnee. 

Maarten Akkers, voorzitter BOVAG Fietsbedrijven: ‘De fiets, e-bikes in het bijzonder, biedt een flexibel, duurzaam en gezond alternatief voor korte tot middellange afstanden. Dit sluit steeds beter aan op de veranderingen in de moderne, zero-emissie stadslogistiek van de toekomst.’

Woon-werkverkeer
Gebruikers van een elektrische fiets leggen gemiddeld langere afstanden af dan gebruikers van een gewone fiets. De e-bike wordt ook steeds vaker voor woon-werkverkeer gebruikt.

Maar, zo weet Huub Lamers, voorzitter sectie Fietsen van RAI Vereniging, er is nog veel potentie als het gaat om forenzen.

Ongeveer de helft van de werknemers heeft nog geen toegang tot de fiets van de zaak. ‘Wij blijven ons daarom inzetten voor een nog betere en aantrekkelijkere leasefietsregeling.’

Zoek je een e-bike om sneller op je bestemming te zijn? 
Deze door ANWB-geteste e-bike (2024) matcht het best.
Bekijk e-bike

Best een uitkomst dus, zo’n fiets. Maar: elektrische fietsen zijn niet goedkoop. Hoe vind je een goede e-bike voor een goede prijs? Worden ze niet aldoor gestolen? En hoe zit het met de veiligheid?

1 op de 5 voelt zich onveilig

Levensgevaarlijke snelheden

Een ander punt waar de ANWB bij de overheid aandacht voor vraagt, is het opvoeren van e-bikes, fatbikes en andere licht elektrische voertuigen (LEV’s).

‘Wij zeggen: ga daar beter op handhaven, want het is levensgevaarlijk als die fietsen met zulke hoge snelheid over het fietspad gaan.’

Onderzoek onder ANWB-leden wijst uit dat 1 op de 5 fietsers zich vaak onveilig voelt op het fietspad binnen de bebouwde kom. Dat komt vooral door de toenemende drukte en snelheidsverschillen op en rond fietspaden.

Snelle elektrische fietsen zorgen voor een gevoel van onveiligheid

Uit onderzoek van databureau Cyclomedia* blijkt dat ook Amsterdammers steeds banger worden in het verkeer. Vooral snelle elektrische fietsen zorgen voor een gevoel van onveiligheid.

Van de Amsterdamse fietsers voelde nog maar 59 procent zich vorig jaar veilig in het verkeer, terwijl dat een jaar eerder nog 72 procent was.

Chaos op het fietspad

Sinds de opkomst van de e-bike ís het er op het fietspad ook niet veiliger op geworden. Uit de meest recente cijfers blijkt dat 270 fietsers in 2023 om het leven kwamen; minimaal 40 procent van hen op een e-bike. Van 2019 tot en met 2023 overleden 1199 fietsers door een verkeersongeval.

Aan die zorgelijke cijfers liggen allerlei oorzaken ten grondslag, waaronder de toenemende snelheidsverschillen op de fietspaden.

Suzanne Buijtelaar - ANWB-marketeer Fiets: ‘Elektrische bakfietsen, stadsfietsen, e-bikes, speed pedelecs (met trapondersteuning tot 45 km/u, wettelijk gezien een bromfiets, red.), fatbikes. Ze rijden in verschillende snelheden en hebben uiteenlopende afmetingen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties en veel onderlinge ergernis.’

‘Ik vind e-bikers persoonlijk erg irritant als mede-weggebruikers. Ze fietsen vrijwel geluidloos en héél hard, waardoor ze je ineens voorbij snellen. Niet fijn als je met een heen en weer schommelend kind fietst.’

- Anke (43, moeder van twee) uit Leersum

‘Daarbij komt dat de fietsinfrastructuur niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd’, voegt Van ‘t Zelfde toe. ‘Veel fietspaden zijn te smal, áls er al vrijliggende fietspaden – fietspaden los van de rijbaan – zijn. Het is dringen op de fiets, met alle risico’s van dien.’

Maar:

ANWB komt voor je op

In het onderzoek onder de ANWB-leden verwacht ongeveer de helft van de fietsers dat door bredere fietspaden de veiligheid zal verbeteren. En de ANWB vraagt daar aandacht voor bij overheden. 

‘We lobbyen voor een betere fietsinfrastructuur’, zegt belangenbehartiger Van ’t Zelfde. ‘Daar moet meer in worden geïnvesteerd. Fietsers zijn en voelen zich bijvoorbeeld een stuk veiliger op vrijliggende fietspaden, dus daar moeten er meer van komen. En sommige fietspaden hebben onvoldoende capaciteit voor alle fietsers. Dat zie je in steden, maar ook op mooie dagen in recreatiegebieden.’

8 op de 10 ANWB-leden ziet handhaving als een goede maatregel

Wat kun je zelf doen om veilig met een e-bike van A naar B te komen?
10 makkelijke tips →

Zoek je een veilige e-bike? 
Deze door ANWB geteste e-bike matcht het best.
Bekijk e-bike

Jongeren & e-bikes

Voor veel middelbare scholieren is een e-bike inmiddels onmisbaar. Als al je vriendjes en vriendinnetjes er eentje hebben kun je bijna niet achterblijven; al is het maar omdat je letterlijk niet meekomt als je als enige een ‘ouderwetse’ fiets hebt.

‘In Zeeland is het bijna ‘zielig’ als je kind geen elektrische fiets heeft, want dan kan je niet mee met de groep die naar de middelbare school fietst’

- Lette (45, moeder) uit Zoutelande

Aantal ongelukken neemt toe

Maar met de toename van het aantal jongeren dat op een e-bike fietst, neemt ook het aantal ongelukken toe. Jongeren op e-bikes lopen volgens VeiligheidNL een verhoogd risico op letsel in vergelijking met jongeren op conventionele fietsen. 

Jongeren belanden steeds vaker op de spoedeisende hulp na een ongeluk met een e-bike. Van alle jongeren tussen de 12 en 17 jaar die na een ongeluk met letsel in het ziekenhuis belandden, fietste in 2016 nog 4 procent op de e-bike. In 2021 was dat 22 procent.

Hippe helmen

De ANWB vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren zich veilig in het verkeer te bewegen. Jeanette van ‘t Zelfde, ANWB-belangenbehartiger: ‘Daarvoor hebben we het educatieprogramma Streetwise en de ANWB-verkeerspleinen, waar basisschoolleerlingen in een veilige omgeving kunnen oefenen met verkeerssituaties.’

‘Verder verkopen we in onze winkels accessoires voor fietsveiligheid, zoals fietshelmen. Met een fietshelm voorkom je geen ongelukken, maar het verkleint wel het risico op hersenschade.’ Er zijn tegenwoordig genoeg leuke helmen te koop.

‘Dus waarom zou je er geen dragen?’

Géén e-bike uit angst voor diefstal?

Een aspect dat twijfelaars ervan weerhoudt een e-bike aan te schaffen, is de diefstalgevoeligheid ervan. Voor bijna een kwart van de bezitters en ongeveer 19 procent van de niet-bezitters die er wel een zouden willen, is dit een reden** om de elektrische fiets niet aan te schaffen.

Dat blijkt uit het aantal aangiftes bij de politie en schadeclaims bij verzekeraars, zo berichtten we in maart 2024. Sinds begin 2020 is e-bikediefstal met maar liefst 74 procent toegenomen.

Bijna een derde van de ANWB-leden met een e-bike liet die fiets vorig jaar weleens thuis uit angst voor diefstal, bleek uit een van onze onderzoeken.

1 op de 3 ANWB-leden laat de e-bike vaker thuis uit angst voor diefstal

Maar wie er wel mee op pad gaat, zet de e-bike ergens stevig aan vast, gebruikt daar twee (of meer) sloten voor, óf zet de fiets vaker in een bewaakte stalling dan mensen met een ‘normale’ fiets. E-bikers hebben daarnaast vaker een ‘connected’ fiets, die te traceren is via GPS.

En er zijn meer handige trucs (van simpel tot high tech) om fietsendieven te slim af te zijn.
Bekijk tips & trucs

Uitneembare accu

E-bikes met uitneembare accu’s zijn beduidend minder gewild onder fietsendieven. En mede daarom des te populairder onder kopers, signaleert marktonderzoeksbureau GfK. 

‘Mensen willen accu’s die ze uit de fiets kunnen halen’, zegt Senior Mobility Consultant Marcel Buskermolen van GfK. ‘Enerzijds omdat het makkelijker oplaadt en de accu makkelijker kan worden vervangen. Anderzijds om de kans op diefstal te verkleinen.’

Dit zijn de best geteste e-bikes (met uitneembare accu’s) van 2024

Fietsdiefstal voorkomen? 
Beveilig je fiets simpel én snel →

‘E-bikes zijn zo duur’

Naast de diefstalgevoeligheid vormt ook de hoge aanschafprijs van elektrische fietsen voor veel mensen een obstakel.

61 procent koopt geen elektrische fiets vanwege de prijs

In een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid geeft 61 procent van de respondenten aan nog geen elektrische fiets te hebben gekocht vanwege de prijs.

En ja, elektrische fietsen zijn een investering. De gemiddelde aanschafprijs was volgens de Bovag vorig jaar € 2.574 euro. Dat is 95 euro meer dan het jaar ervoor.

‘Ik wil er wel één - ik zou veel meer met de fiets doen als ik een e-bike had. Maar ze zijn zó duur. Er zijn andere dingen die hoger op de prioriteitenlijst staan.’

- Lydian (45, moeder van twee) uit Amerongen

E-bikes voorlopig niet goedkoper

Hoewel ook de tweedehandsmarkt van e-bikes groeit, verwacht Suzanne Buijtelaar van de ANWB niet dat de fietsen er de komende jaren goedkoper op zullen worden.

‘We zien wel dat de markt weer een stukje gezonder is dan in de coronatijd. Toen was er enorm veel vraag naar e-bikes en moest je soms lang wachten als je er een wilde. Dat is nu niet meer zo. In de prijzen zie je dat alleen nog niet echt terug.’

Tweedehands elektrische fiets kopen?
Hier let je op →

Het kost een kleine duit, een elektrische fiets. Maar: een e-bike geeft veel comfort, bespaart tijd en het maakt eropuit gaan laagdrempeliger. 

En als je ’m bijvoorbeeld koopt in plaats van een scooter of een (tweede) auto, valt de prijs misschien mee.

‘Waar ik eerst van West naar Oost de auto pakte, stap ik nu met de kinderen op de fiets. Vooral nu ze wat groter en zwaarder zijn, is de ondersteuning van - én inverstering in - dat motortje me veel waard.’

- Maaike (42) - Amsterdam

Hoe vind je dan een degelijke e-bike voor een schappelijke prijs?

16 e-bikes getest

DE BESTE E-BIKE VOOR JOU

DE GROTE ANWB
E-BIKE TEST 2024

Maar er is meer. Wil je weten welke elektrische fiets als beste uit de test komt? En wat de beste koop is volgens het testpanel?

Om je te helpen kiezen, hebben wij 16 e-bikes getest in het populairste prijssegment.

Bij de drie meest gehoorde redenen om een e-bike aan te schaffen, hebben wij de best passende fiets gematcht:

01

‘Ik heb weinig tijd en wil met een e-bike sneller op mijn bestemming zijn.’

BESTE KEUZE*
VICTORIA CYSALO 11
Cijfer
PRIJS
7,8
€ 2899
Beoordeling

Stabiele e-bike die je snel van A naar B brengt. Deze e-bike scoorde het beste op gewicht, actieradius, wendbaarheid en de efficiëntie van de accu. Met de meegeleverde 4A Charger laad je de accu binnen 2 uur al voor 50 procent op.

*O.b.v. acculaadtijd, stuurkracht, gewicht (van accu en e-bike), remmen, actieradius en efficiëntie van de accu.

02

‘Ik vind het drukke verkeer spannend en wil daarom boven alles een veilige e-bike’

BESTE KEUZE*
CUBE KATHMANDU ONE 750
Cijfer
PRIJS
8,3
€ 3399
Beoordeling

Deze fiets kwam als veiligste e-bike naar voren. Hij heeft een lage instap, dikke banden en een robuust frame. Hij is zwaarder dan de andere fietsen en wordt daardoor als extra stabiel ervaren. De remmen scoren een dikke 8.

*O.b.v. stabiliteit, meningen praktijktesters, gemeten veiligheid in het lab, remmen en zicht en zichtbaarheid door verlichting.

03

‘Ik wil een e-bike die af en toe de auto kan vervangen, zodat ik er boodschappen mee kan doen en de kinderen kan halen en brengen.’

BESTE KEUZE*
CUBE KATHMANDU ONE 750
Cijfer
PRIJS
8,3
€ 3399
Beoordeling

Van alle door ons geteste fietsen is dit de meest stabiele e-bike wanneer-ie zwaarbeladen is. Wil je de kinderen erop vervoeren of er zware fietstassen aan hangen, dan adviseren we deze fiets. Een goed en duurzaam alternatief voor korte autoritjes.

*O.b.v. stabiliteit, meningen praktijktesters, gemeten veiligheid in het lab, remmen en zicht en zichtbaarheid door verlichting.

Tekst: Roxanne Vis, mmv Wouter Duijndam, Masja Verdonschot
Onderzoek: Wouter Duijndam, Bas Radder
Fotografie: Jonathan Andrew

Bronnen: GfK, RAI Vereniging, E-Bike Monitor, SWOV, Urban Road Safety Index, BOVAG VeiligheidNL, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid
*De jaarlijkse Urban Road Safety Index, die de verkeersveiligheid in 25 Europese steden onder de loep neemt
**Achtergrondrapport ‘Aanschaf en gebruik van de elektrische fiets’, KiM, september 2022

Direct naar:

In no time is de elektrische fiets één van de meest gewilde vervoersmiddelen geworden voor het hele gezin. Wie er nog geen heeft, heeft er weleens over nagedacht. Wie er een overweegt, kan stuiten op twijfels en zorgen. 


Want zo’n snelle fiets is nogal een aanschaf. Gemiddeld betaalde je in 2023 € 2.574 voor een e-bike. E-bikes zijn mateloos gewild bij fietsdieven. En het aantal fietsongelukken loopt op.


Maar een e-bike levert ook veel op. Je bent sneller op je bestemming. Kunt moeiteloos langere afstanden afleggen. En het is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld auto of scooter.

Over (hoge) kosten, diefstal en veiligheid. En de best geteste e-bikes (van 2024).

E-bike kopen of niet?

Het
E-bike dilemma

De e-bike is overal

Duurzaam alternatief
Misschien gebruik je ’m wel in plaats van de auto. In dat geval doe je het milieu een plezier, en uiteindelijk ook je portemonnee. 

Maarten Akkers, voorzitter BOVAG Fietsbedrijven: ‘De fiets, e-bikes in het bijzonder, biedt een flexibel, duurzaam en gezond alternatief voor korte tot middellange afstanden. Dit sluit steeds beter aan op de veranderingen in de moderne, zero-emissie stadslogistiek van de toekomst.’

Best een uitkomst dus, zo’n fiets. Maar: elektrische fietsen zijn niet goedkoop. Hoe vind je een goede e-bike voor een goede prijs? Worden ze niet aldoor gestolen? En hoe zit het met de veiligheid?

Woon-werkverkeer
Gebruikers van een elektrische fiets leggen gemiddeld langere afstanden af dan gebruikers van een gewone fiets. De e-bike wordt ook steeds vaker voor woon-werkverkeer gebruikt.

Maar, zo weet Huub Lamers, voorzitter sectie Fietsen van RAI Vereniging, er is nog veel potentie als het gaat om forenzen.

Ongeveer de helft van de werknemers heeft nog geen toegang tot de fiets van de zaak. ‘Wij blijven ons daarom inzetten voor een nog betere en aantrekkelijkere leasefietsregeling.’

Zoek je een e-bike om sneller op je bestemming te zijn? 
Deze door ANWB-geteste e-bike (2024) matcht het best.
Bekijk e-bike

Sneller op bestemming
Je bent er eerder mee op je bestemming dan met de gewone fiets. Zonder badend in het zweet aan te komen. 

‘Voor gezinnen levert een e-bike veel tijdwinst op’, aldus ANWB-marketeer Fiets Suzanne Buijtelaar. ‘Je bent een stuk sneller op je bestemming en met kinderzitjes fietst het minder zwaar.’

  • De leeftijdsgroep van 25-49 jaar is onder kopers van e-bikes oververtegenwoordigd ten opzichte van het aandeel in de bevolking. 

  • Het aantal kopers in de leeftijd van 25 tot en met 34 jaar is significant toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. 

  • Vooral fietsers van 12-50 jaar leggen steeds meer fietskilometers af op een e-bike. Want ook scholieren gebruiken steeds vaker een e-bike om naar school te fietsen.

    Dat de e-bike een blijvertje is, mag duidelijk zijn. En dat is best begrijpelijk:

42 procent van de Nederlanders gebruikt een elektrische fiets. En de verwachting is dat dat aantal de komende jaren nog flink zal toenemen.

‘We zijn momenteel getuige van een evolutie in de fietsmarkt’, weet Maarten Akkers, voorzitter BOVAG Fietsbedrijven. Ook de ANWB merkt dat de interesse in de e-bike toeneemt.

En waar nu nog ouderen de e-bike relatief gezien het vaakst gebruiken, blijkt uit de jaarlijkse GfK E-bike Monitor en SWOV dat jongere doelgroepen bezig zijn met een inhaalslag:

In 2023 werd in Nederland voor 1,17 miljard euro aan e-bikes verkocht

Reden er in 2012 nog 1 miljoen e-bikes rond in Nederland, in 2022 waren dat er al 3,8 miljoen. En aangezien er in 2023 nog eens 453.000 stuks verkocht werden, kunnen we er rustig van uitgaan dat het er inmiddels meer dan 4 miljoen zijn.

1 op de 5 voelt zich onveilig

8 op de 10 ANWB-leden ziet handhaving als een goede maatregel

Zoek je een veilige e-bike? 
Deze door ANWB geteste e-bike matcht het best.
Bekijk e-bike

ANWB komt voor je op

In het onderzoek onder de ANWB-leden verwacht ongeveer de helft van de fietsers dat door bredere fietspaden de veiligheid zal verbeteren. En de ANWB vraagt daar aandacht voor bij overheden. 

‘We lobbyen voor een betere fietsinfrastructuur’, zegt belangenbehartiger Van ’t Zelfde. ‘Daar moet meer in worden geïnvesteerd. Fietsers zijn en voelen zich bijvoorbeeld een stuk veiliger op vrijliggende fietspaden, dus daar moeten er meer van komen. En sommige fietspaden hebben onvoldoende capaciteit voor alle fietsers. Dat zie je in steden, maar ook op mooie dagen in recreatiegebieden.’

‘Daarbij komt dat de fietsinfrastructuur niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd’, voegt Van ‘t Zelfde toe. ‘Veel fietspaden zijn te smal, áls er al vrijliggende fietspaden – fietspaden los van de rijbaan – zijn. Het is dringen op de fiets, met alle risico’s van dien.’

Maar:

- Anke (43, moeder van twee) uit Leersum

‘Ik vind e-bikers persoonlijk erg irritant als mede-weggebruikers. Ze fietsen vrijwel geluidloos en héél hard, waardoor ze je ineens voorbij snellen. Niet fijn als je met een heen en weer schommelend kind fietst.’

Chaos op het fietspad

Sinds de opkomst van de e-bike ís het er op het fietspad ook niet veiliger op geworden. Uit de meest recente cijfers blijkt dat 270 fietsers in 2023 om het leven kwamen; minimaal 40 procent van hen op een e-bike. Van 2019 tot en met 2023 overleden 1199 fietsers door een verkeersongeval.

Aan die zorgelijke cijfers liggen allerlei oorzaken ten grondslag, waaronder de toenemende snelheidsverschillen op de fietspaden.

Suzanne Buijtelaar - ANWB-marketeer Fiets: ‘Elektrische bakfietsen, stadsfietsen, e-bikes, speed pedelecs (met trapondersteuning tot 45 km/u, wettelijk gezien een bromfiets, red.), fatbikes. Ze rijden in verschillende snelheden en hebben uiteenlopende afmetingen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties en veel onderlinge ergernis.’

Snelle elektrische fietsen zorgen voor een gevoel van onveiligheid

Uit onderzoek van databureau Cyclomedia* blijkt dat ook Amsterdammers steeds banger worden in het verkeer. Vooral snelle elektrische fietsen zorgen voor een gevoel van onveiligheid.

Van de Amsterdamse fietsers voelde nog maar 59 procent zich vorig jaar veilig in het verkeer, terwijl dat een jaar eerder nog 72 procent was.

Onderzoek onder ANWB-leden wijst uit dat 1 op de 5 fietsers zich vaak onveilig voelt op het fietspad binnen de bebouwde kom. Dat komt vooral door de toenemende drukte en snelheidsverschillen op en rond fietspaden.

Wat kun je zelf doen om veilig met een e-bike van A naar B te komen?
10 makkelijke tips →

Levensgevaarlijke snelheden

Een ander punt waar de ANWB bij de overheid aandacht voor vraagt, is het opvoeren van e-bikes, fatbikes en andere licht elektrische voertuigen (LEV’s).

‘Wij zeggen: ga daar beter op handhaven, want het is levensgevaarlijk als die fietsen met zulke hoge snelheid over het fietspad gaan.’

Jongeren & e-bikes

Hippe helmen

De ANWB vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren zich veilig in het verkeer te bewegen. Jeanette van ‘t Zelfde, ANWB-belangenbehartiger: ‘Daarvoor hebben we het educatieprogramma Streetwise en de ANWB-verkeerspleinen, waar basisschoolleerlingen in een veilige omgeving kunnen oefenen met verkeerssituaties.’

‘Verder verkopen we in onze winkels accessoires voor fietsveiligheid, zoals fietshelmen. Met een fietshelm voorkom je geen ongelukken, maar het verkleint wel het risico op hersenschade.’ Er zijn tegenwoordig genoeg leuke helmen te koop.

‘Dus waarom zou je er geen dragen?’

Aantal ongelukken neemt toe

Maar met de toename van het aantal jongeren dat op een e-bike fietst, neemt ook het aantal ongelukken toe. Jongeren op e-bikes lopen volgens VeiligheidNL een verhoogd risico op letsel in vergelijking met jongeren op conventionele fietsen. 

Jongeren belanden steeds vaker op de spoedeisende hulp na een ongeluk met een e-bike. Van alle jongeren tussen de 12 en 17 jaar die na een ongeluk met letsel in het ziekenhuis belandden, fietste in 2016 nog 4 procent op de e-bike. In 2021 was dat 22 procent.

‘In Zeeland is het bijna ‘zielig’ als je kind geen elektrische fiets heeft, want dan kan je niet mee met de groep die naar de middelbare school fietst’

- Lette (45, moeder) uit Zoutelande

Voor veel middelbare scholieren is een e-bike inmiddels onmisbaar. Als al je vriendjes en vriendinnetjes er eentje hebben kun je bijna niet achterblijven; al is het maar omdat je letterlijk niet meekomt als je als enige een ‘ouderwetse’ fiets hebt.

Géén e-bike uit angst voor diefstal?

Fietsdiefstal voorkomen? 
Beveilig je fiets simpel én snel →

Uitneembare accu

E-bikes met uitneembare accu’s zijn beduidend minder gewild onder fietsendieven. En mede daarom des te populairder onder kopers, signaleert marktonderzoeksbureau GfK. 

‘Mensen willen accu’s die ze uit de fiets kunnen halen’, zegt Senior Mobility Consultant Marcel Buskermolen van GfK. ‘Enerzijds omdat het makkelijker oplaadt en de accu makkelijker kan worden vervangen. Anderzijds om de kans op diefstal te verkleinen.’

Dit zijn de best geteste e-bikes (met uitneembare accu’s) van 2024

Maar wie er wel mee op pad gaat, zet de e-bike ergens stevig aan vast, gebruikt daar twee (of meer) sloten voor, óf zet de fiets vaker in een bewaakte stalling dan mensen met een ‘normale’ fiets. E-bikers hebben daarnaast vaker een ‘connected’ fiets, die te traceren is via GPS.

En er zijn meer handige trucs (van simpel tot high tech) om fietsendieven te slim af te zijn.
Bekijk tips & trucs

1 op de 3 ANWB-leden laat de e-bike vaker thuis uit angst voor diefstal

Bijna een derde van de ANWB-leden met een e-bike liet die fiets vorig jaar weleens thuis uit angst voor diefstal, bleek uit een van onze onderzoeken.

Dat blijkt uit het aantal aangiftes bij de politie en schadeclaims bij verzekeraars, zo berichtten we in maart 2024. Sinds begin 2020 is e-bikediefstal met maar liefst 74 procent toegenomen.

Een aspect dat twijfelaars ervan weerhoudt een e-bike aan te schaffen, is de diefstalgevoeligheid ervan. Voor bijna een kwart van de bezitters en ongeveer 19 procent van de niet-bezitters die er wel een zouden willen, is dit een reden** om de elektrische fiets niet aan te schaffen.

‘E-bikes zijn zo duur’

Tweedehands elektrische fiets kopen?
Hier let je op →

Hoe vind je dan een degelijke e-bike voor een schappelijke prijs?

‘Waar ik eerst van West naar Oost de auto pakte, stap ik nu met de kinderen op de fiets. Vooral nu ze wat groter en zwaarder zijn, is de ondersteuning van - én inverstering in - dat motortje me veel waard.’

- Maaike (42) - Amsterdam

Het kost een kleine duit, een elektrische fiets. Maar: een e-bike geeft veel comfort, bespaart tijd en het maakt eropuit gaan laagdrempeliger. 

En als je ’m bijvoorbeeld koopt in plaats van een scooter of een (tweede) auto, valt de prijs misschien mee.

E-bikes voorlopig niet goedkoper

Hoewel ook de tweedehandsmarkt van e-bikes groeit, verwacht Suzanne Buijtelaar van de ANWB niet dat de fietsen er de komende jaren goedkoper op zullen worden.

‘We zien wel dat de markt weer een stukje gezonder is dan in de coronatijd. Toen was er enorm veel vraag naar e-bikes en moest je soms lang wachten als je er een wilde. Dat is nu niet meer zo. In de prijzen zie je dat alleen nog niet echt terug.’

‘Ik wil er wel één - ik zou veel meer met de fiets doen als ik een e-bike had. Maar ze zijn zó duur. Er zijn andere dingen die hoger op de prioriteitenlijst staan.’

- Lydian (45, moeder van twee) uit Amerongen

In een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid geeft 61 procent van de respondenten aan nog geen elektrische fiets te hebben gekocht vanwege de prijs.

En ja, elektrische fietsen zijn een investering. De gemiddelde aanschafprijs was volgens de Bovag vorig jaar € 2.574 euro. Dat is 95 euro meer dan het jaar ervoor.

61 procent koopt geen elektrische fiets vanwege de prijs

Naast de diefstalgevoeligheid vormt ook de hoge aanschafprijs van elektrische fietsen voor veel mensen een obstakel.

16 e-bikes getest

DE BESTE E-BIKE VOOR JOU

Maar er is meer. Wil je weten welke elektrische fiets als beste uit de test komt? En wat de beste koop is volgens het testpanel?

De grote ANWB
e-bike test 2024

03

‘Ik wil een e-bike die af en toe de auto kan vervangen, zodat ik er boodschappen mee kan doen en de kinderen kan halen en brengen.’

BESTE KEUZE*
CUBE KATHMANDU ONE 750
Cijfer
PRIJS
8,3
€ 3399
Beoordeling

Van alle door ons geteste fietsen is dit de meest stabiele e-bike wanneer-ie zwaarbeladen is. Wil je de kinderen erop vervoeren of er zware fietstassen aan hangen, dan adviseren we deze fiets. Een goed en duurzaam alternatief voor korte autoritjes.

*O.b.v. stabiliteit, meningen praktijktesters, gemeten veiligheid in het lab, remmen en zicht en zichtbaarheid door verlichting.

02

‘Ik vind het drukke verkeer spannend en wil daarom boven alles een veilige e-bike’

BESTE KEUZE*
CUBE KATHMANDU ONE 750
Cijfer
PRIJS
8,3
€ 3399
Beoordeling

Deze fiets kwam als veiligste e-bike naar voren. Hij heeft een lage instap, dikke banden en een robuust frame. Hij is zwaarder dan de andere fietsen en wordt daardoor als extra stabiel ervaren. De remmen scoren een dikke 8.

*O.b.v. stabiliteit, meningen praktijktesters, gemeten veiligheid in het lab, remmen en zicht en zichtbaarheid door verlichting.

*O.b.v. acculaadtijd, stuurkracht, gewicht (van accu en e-bike), remmen, actieradius en efficiëntie van de accu.

Stabiele e-bike die je snel van A naar B brengt. Deze e-bike scoorde het beste op gewicht, actieradius, wendbaarheid en de efficiëntie van de accu. Met de meegeleverde 4A Charger laad je de accu binnen 2 uur al voor 50 procent op.

€ 2899
7,8
PRIJS
Beoordeling
Cijfer
BESTE KEUZE*
VICTORIA CYSALO 11

‘Ik heb weinig tijd en wil met een e-bike sneller op mijn bestemming zijn.’

01

Om je te helpen kiezen, hebben wij 16 e-bikes getest in het populairste prijssegment.

Bij de drie meest gehoorde redenen om een e-bike aan te schaffen, hebben wij de best passende fiets gematcht:

Tekst: Roxanne Vis, mmv Wouter Duijndam, Masja Verdonschot
Onderzoek: Wouter Duijndam, Bas Radder
Fotografie: Jonathan Andrew

Bronnen: GfK, RAI Vereniging, E-Bike Monitor, SWOV, Urban Road Safety Index, BOVAG VeiligheidNL, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid
*De jaarlijkse Urban Road Safety Index, die de verkeersveiligheid in 25 Europese steden onder de loep neemt
**Achtergrondrapport ‘Aanschaf en gebruik van de elektrische fiets’, KiM, september 2022

Kampioen digitaal

ANWB Kampioen helpt jou en Nederland sinds 1885 zorgeloos en met plezier op weg. Geniet van de mooiste reizen, beste verhalen en handigste tips. Waar en wanneer jij dat wilt. En profiteer van unieke leden-aanbiedingen en scherpe seizoensdeals.
Volledig scherm