Topbestemming
buitengewoon
noorwegen
Geen enkel ander volk brengt wellicht zo veel tijd door in de buitenlucht als de Noren. Maar wat wil je ook in een land waar de natuur zó spectaculair is?
Dan is binnen blijven gewoon geen optie.
Ferdinand Stohr - Unsplash
Direct naar:
01
Friluftsliv: leven in de vrije natuur
02
Fjorden: (wereld)erfgoed van de ijstijd
03
Trollen (en hun grootste angst)
04
In vuur en vlam
05
Van staafkerk tot vanillevervanger
06
Hiken in Noorwegen: magisch mooi
Friluftsliv is het toverwoord dat de aangeboren drang van de Noren naar het leven in de natuur beschrijft. Een unieke natuur, boordevol verrassingen. Met diepe, door de ijstijdgletsjers uitgesleten fjorden. Machtige watervallen. Versteende trollen die hun ding doen. En tussen het groen verscholen staafkerkjes uit de tijd van de Vikingen.
Hartje zomer kun je bovendien 24 uur lang genieten van al dat moois in het licht van de middernachtzon.
Door Erik van de Perre
Reisjournalist, auteur en
Noorwegen-kenner
Friluftsliv
Leven in de vrije natuur
Een Noors gezegde luidt: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær – Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Noren zijn verknocht aan het friluftsliv, letterlijk ‘leven in de vrije natuur’. En dat onafhankelijk van het seizoen of het weer. Het begrip friluftsliv werd rond 1850 geïntroduceerd door de Noorse dichter Henrik Ibsen. Zijn landgenoten krijgen het als het ware met de paplepel ingegoten. Kinderen gaan vaak al in een draagrugzak mee op tocht, nog voordat ze leren lopen.
Drang naar rust en stilte
Het bijzondere aan het friluftsliv is dat het niet met een bepaalde activiteit verbonden en voor iedereen toegankelijk is. Voor de een staat het voor stevige bergtochten, zoals de beklimming van de Besseggen in Jotunheimen, een culttocht die jaarlijks 50.000 wandelaars trekt. Voor de ander is het een mountainbiketocht op de Rallarvegen, een ruige bergweg aangelegd voor de bouw van de spoorlijn Oslo – Bergen. En voor een volgende op een bank genieten van de stilte in het bos.
Centraal staan steeds het ontsnappen aan de dagelijkse sleur, het contact met gelijkgezinden, en de drang naar ongerepte natuur. Naar rust. En stilte.
Effect van natuur op onze gesteldheid
Experts wijzen regelmatig op het positieve effect van natuur op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. In een opinieonderzoek van 2020 gaven negen van de tien Noren aan dat ze minder stress ervaarden. En dat hun stemming beter was wanneer ze meer tijd doorbrachten in de natuur.
Misschien een van de redenen waarom de Noren ook al jaren in de top-10 van het World Happiness Report van de VN prijken.
Gyrihaugen, © Karoline Vargdal - Unsplash
Feit:
Noren prijken al jaren in de top-10 van het World Happiness Report van de VN
Fjorden
© Guillaume Briard - Unsplash
(Wereld)Erfgoed van de ijstijd
Machtige gletsjers, diepe fjorden, hoge bergen en wilde watervallen. Architect van dit veelzijdige, ruige Noorse landschap waren de ijstijdgletsjers, die talrijke diepe, trogvormige dalen uitsleten die later door de zee werden overstroomd. Zo ontstonden de fjorden, vandaag hét symbool van het Noorse landschap.
Trolltunga, © Smitt - GettyImages
Lofoten, © Primeimages - Getty Images
Boomgaard van Noorwegen
Langs de Noorse kust liggen ruim duizend fjorden. De beroemdste bevinden zich tussen Stavanger en Trondheim. De grootste is de 205 kilometer lange Sognefjord. De machtige Hardangerfjord, bekend als de ‘boomgaard van Noorwegen’, betovert in de lente, wanneer op de oevers duizenden fruitbomen in bloei staan.
De Nærøyfjord en Geirangerfjord schopten het tot werelderfgoed van Unesco. De Geirangerfjord met zijn loodrechte rotswanden en magische watervallen geldt voor velen als de mooiste.
Wie de fjord met de boot verkent of te voet langs het steile, met kabels beveiligde pad naar de boerderij Skageflå klautert, voelt zich klein en onbeduidend.
Dat gevoel wordt versterkt in de nabije Jotunheimen: het ‘rijk van de reuzen’. Een machtige keten met ruim 250 tweeduizenders, waaronder de bij bergwandelaars populaire Galdhøpiggen (2469 m), de hoogste top van het land.
En dan die watervallen…
Rijk van de reuzen
Manafossen, © kampioen Kelsey Obdeijn
Volgens de World Waterfall Database liggen tien van de dertig hoogste watervallen ter wereld in Noorwegen. De beroemdste, Vøringsfossen, is sinds de jaren 2018-2020 door een reeks spectaculaire nieuwe uitzichtplatformen ontsloten. De waterval zelf is gereguleerd. Maar de stroomproducenten moesten wel plechtig beloven in elk geval in de zomer een fatsoenlijke hoeveelheid water door te laten.
Trollen
Trol bij Lillehammer © Ian Brodie
Trollen (en hun grootste angst)
Ze kunnen reusachtig en dreigend zijn, of net klein en speels. Sommige bezitten één hoofd, andere wel drie. En een aantal heeft zelfs maar één oog.
Trollen zijn uit de Noorse volkssprookjes niet weg te denken. Maar voor één ding zijn ze als de dood: zonlicht. Zodra trollen door een zonnestraal worden getroffen, verstenen ze meteen. Op een zwerftocht door Noorwegen herken je op vele plaatsen sporen van ‘onfortuinlijke’ trollen in bergwanden, kliffen en rotsformaties.
Beroemd werden deze duistere gezellen door het werk van Asbjørnsen en Moe, de ‘gebroeders Grimm van Noorwegen’. Tussen 1837 en 1871 reisden zij het hele land door op zoek naar sprookjes en verhalen. Een gezicht kregen ze door ‘trollenschilder’ Theodor Kittelsen. Zijn werk is bijvoorbeeld te bewonderen in het Nasjonalmuseet in Oslo.
Trollenschilder
Nasjonalmuseet/ Jacques Lathion
Molde
Ã…ndalsnes
Trolltunga
Egersund
Ook uit het Noorse landschap
zijn trollen niet weg te denken:
Op de Trollstigen of ‘trollenroute’, de beroemde serpentineweg bij Åndalsnes, waarschuwt zelfs een verkeersbord voor ‘overstekende trollen’.
Een pittige bergtocht in Hardanger brengt wandelaars naar de Trolltunga of ‘trollentong’. Een spectaculaire rotsformatie die hoog boven een stuwmeer zweeft.
In de buurt van Molde vind je de Trollkyrkja of ‘trollenkerk’: een stel prachtige marmergrotten, waarin een 14 meter hoge waterval omlaag plenst.
De Trollpikken bij Egersund werd in 2017 op tragische wijze wereldberoemd, nadat de rotsformatie ’s nachts was afgezaagd. Maar dankzij een crowdfundingactie werd deze ‘trollenpenis’ al snel in al zijn glorie hersteld.
Middernachtzon
Alexander Benjaminsen - VisitNorway.com
In vuur
en vlam
In de zomer is Noord-Noorwegen in de ban van een bijzonder fenomeen: de middernachtzon. Boven de poolcirkel gaat de zon dan niet onder.
Strikt genomen schijnt de ‘middernachtzon’ alleen wanneer de zon om middernacht exact in het noorden boven de horizon balanceert. Hoe verder naar het noorden hoe langer de middernachtzon te bewonderen is. Aan de poolcirkel is dat een dag (21 juni), op de Noordkaap drie maanden, op Spitsbergen zelfs vier maanden.
Magische gloed
Het ongewoon warme licht van de middernachtzon geeft het landschap een magische gloed. Een geweldige ervaring voor fotografen en natuurliefhebbers. Wat is er mooier dan bijvoorbeeld op de Lofoten in het licht van de middernachtzon een kajaktocht op een spiegelgladde fjord maken?
In Zuid-Noorwegen is er strikt genomen geen middernachtzon, maar ook daar wordt het hartje zomer niet echt donker. Ideaal om bijvoorbeeld een nachtelijke vistocht op een van de vele fjorden te ondernemen.
© Anetlanda - GettyImages
© One Big Happy Family - VisitNorway.com
Ruska - de Scandinavische Indian Summer
De overgang van de zomer naar de herfst gebeurt in Lapland razendsnel. En gaat samen met een ander imposant natuurverschijnsel: de ruska. De Scandinavische variant van de Noord-Amerikaanse Indian Summer.
In enkele weken tijd verandert het landschap in een heus schilderspalet met gele, oranje en rode herfsttinten. In het noorden van Noorwegen begint de ruska al eind augustus. De ruska is een ideale tijd voor wandelingen in Lapland. Niet alleen vanwege de prachtige kleuren, maar ook om de vaak kraakheldere, frisse luchten.
Hout
De Staafkerk van Fantoft © Espen Bakketun - Visit Bergen
Van staafkerk tot vanillevervanger
Ze ruiken sterk naar teer en bekoren met filigraan houtsnijwerk: de uit de Vikingtijd daterende staafkerken zijn heuse juweeltjes. Van de ruim 1300 exemplaren die Noorwegen ooit telde, staan er nog 28 overeind. Hun naam ontlenen ze aan de hoekpalen (Noors: stav) die de constructie dragen. De oudste staafkerk staat in Urnes (ca. 1130), de beroemdste is die van Borgund in Lærdal.
Werelderfgoed
Hout bleef door de eeuwen heen een belangrijk bouwmateriaal. Het Gudbrandsdal is beroemd om zijn prachtige boerderijen. Het Numedal wordt omwille van de vele oude houten gebouwen zelfs het ‘dal van de middeleeuwen’ genoemd.
Dankzij hun prachtige houten huizen staan de Hanzewijk Bryggen in Bergen, de oude binnenstad van Stavanger en de historische mijnstad Røros op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De romantiek leeft voort in de vele fraaie, met drakenkoppen versierde panden in ‘Zwitserse stijl’.
Innovatieve houtprogramma’s
Vandaag beleeft hout een echte renaissance. Creaties van Noorse architecten en designers zorgen internationaal voor furore. Zoals de bekroonde Vennesla Bibliotek (2011) en het imposante bureaucomplex Finansparken (2019) in Stavanger. Twee ontwerpen van Helen & Hard.
Baanbrekend is de door de Bjarke Ingels Group (BIG) ontworpen The Plus (2022) bij Magnor. Deze meubelfabriek wordt beschouwd als de meest milieuvriendelijke ter wereld.
Krister Moen, hoofd van de innovatieve houtprogramma’s van Innovation Norway, ziet voor hout zelfs nog meer toekomstmogelijkheden. ‘Alles wat we van olie maken, kan ook van bomen worden gemaakt. Grote delen van een boom kun je zelfs eten. Met de Noorse fijnspar kan de enige natuurlijke smaakvervanger voor vanille worden gemaakt’, vertelt hij.
Ben je van plan om Buitengewoon Noorwegen te ontdekken? Dit moet je weten →
Vennesla Bibliotheek, Helen & Hard Architects. © Sindre Ellingsen
De Staafkerk van Fantoft © Endre Knudsen
Wil je ook wegdromen tussen de fjorden? We hebben de mooiste routes voor je uitgestippeld. Reis met de auto door betoverende winterlandschappen, ga op ontdekking met je kinderen of bezoek een deel van Noorwegen per trein.
Reis mee naar Noorwegen
Ontdek onze Noorwegen-reizen
Hiken in
Noorwegen:
magisch mooi
‘Het is oorverdovend stil. Het enige dat ik hoor, is het suizen van de wind en de fluitende vogels in het vroege ochtendgloren. De zachte geluiden echoën door de bergen. Ik sta op de Preikestolen, een klif die honderden meters boven het water uitsteekt, op een duizelingwekkende hoogte van 600 meter. Ik kijk recht het Lysefjord in en heb niets om mij aan vast te houden. Mijn hart klopt in mijn keel. Het is beangstigend en gaaf tegelijk.’
Kelsey Obdeijn
Hiker
Bij Kelsey (32) stroomt het hiken door haar aderen. Met de camera op zak gaat ze te voet op zoek naar de mooiste plekken in Nederland. En (ver) over de grens. Plekken met een verhaal, een geschiedenis of bijzondere dieren.
Zo trok ze - met haar man - naar Noorwegen voor een wandeling naar de Trollpikken, een korte hike naar de waterval van Månafossen, een bezoek aan Stavanger en ‘stadsberg’ Dalsnuten én natuurlijk de fameuze Preikestolen.
Meer over kampioen Kelsey
Op zoek naar
De meest spectaculaire lichtshow op aarde.
Het Noorderlicht
Reis mee
Geen enkel ander volk brengt wellicht zo veel tijd door in de buitenlucht als de Noren. Maar wat wil je ook in een land waar de natuur zó spectaculair is? Dan is binnen blijven gewoon geen optie.
noorwegen
buitengewoon
Topbestemming
Ferdinand Stohr - Unsplash
Friluftsliv is het toverwoord dat de aangeboren drang van de Noren naar het leven in de natuur beschrijft. Een unieke natuur, boordevol verrassingen. Met diepe, door de ijstijdgletsjers uitgesleten fjorden. Machtige watervallen. Versteende trollen die hun ding doen. En tussen het groen verscholen staafkerkjes uit de tijd van de Vikingen.
Hartje zomer kun je bovendien 24 uur lang genieten van al dat moois in het licht van de middernachtzon.
Direct naar:
06
Hiken in Noorwegen: magisch mooi
05
Van staafkerk tot vanillevervanger
04
In vuur en vlam
03
Trollen (en hun grootste angst)
02
Fjorden: (wereld)erfgoed van de ijstijd
01
Friluftsliv: leven in de vrije natuur
Door Erik van de Perre
Reisjournalist, auteur en
Noorwegen-kenner
Friluftsliv
Een Noors gezegde luidt: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær – Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Noren zijn verknocht aan het friluftsliv, letterlijk ‘leven in de vrije natuur’. En dat onafhankelijk van het seizoen of het weer. Het begrip friluftsliv werd rond 1850 geïntroduceerd door de Noorse dichter Henrik Ibsen. Zijn landgenoten krijgen het als het ware met de paplepel ingegoten. Kinderen gaan vaak al in een draagrugzak mee op tocht, nog voordat ze leren lopen.
Leven in de vrije natuur
Het bijzondere aan het friluftsliv is dat het niet met een bepaalde activiteit verbonden en voor iedereen toegankelijk is. Voor de een staat het voor stevige bergtochten, zoals de beklimming van de Besseggen in Jotunheimen, een culttocht die jaarlijks 50.000 wandelaars trekt. Voor de ander is het een mountainbiketocht op de Rallarvegen, een ruige bergweg aangelegd voor de bouw van de spoorlijn Oslo – Bergen. En voor een volgende op een bank genieten van de stilte in het bos.
Centraal staan steeds het ontsnappen aan de dagelijkse sleur, het contact met gelijkgezinden, en de drang naar ongerepte natuur. Naar rust. En stilte.
Drang naar rust en stilte
Gyrihaugen, © Karoline Vargdal - Unsplash
Experts wijzen regelmatig op het positieve effect van natuur op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. In een opinieonderzoek van 2020 gaven negen van de tien Noren aan dat ze minder stress ervaarden. En dat hun stemming beter was wanneer ze meer tijd doorbrachten in de natuur.
Misschien een van de redenen waarom de Noren ook al jaren in de top-10 van het World Happiness Report van de VN prijken.
Effect van natuur op onze gesteldheid
Feit:
Noren prijken al jaren in de top-10 van het World Happiness Report van de VN
Fjorden
© Guillaume Briard - Unsplash
Machtige gletsjers, diepe fjorden, hoge bergen en wilde watervallen. Architect van dit veelzijdige, ruige Noorse landschap waren de ijstijdgletsjers, die talrijke diepe, trogvormige dalen uitsleten die later door de zee werden overstroomd. Zo ontstonden de fjorden, vandaag hét symbool van het Noorse landschap.
(Wereld)Erfgoed van de ijstijd
Lofoten, © Primeimages - Getty Images
Wat is er mooier dan op de Lofoten in het licht van de middernachtzon een berg te beklimmen?
Langs de Noorse kust liggen ruim duizend fjorden. De beroemdste bevinden zich tussen Stavanger en Trondheim. De grootste is de 205 kilometer lange Sognefjord. De machtige Hardangerfjord, bekend als de ‘boomgaard van Noorwegen’, betovert in de lente, wanneer op de oevers duizenden fruitbomen in bloei staan.
De Nærøyfjord en Geirangerfjord schopten het tot werelderfgoed van Unesco. De Geirangerfjord met zijn loodrechte rotswanden en magische watervallen geldt voor velen als de mooiste.
Wie de fjord met de boot verkent of te voet langs het steile, met kabels beveiligde pad naar de boerderij Skageflå klautert, voelt zich klein en onbeduidend.
Boomgaard van Noorwegen
Trolltunga, © Smitt - GettyImages
Dat gevoel wordt versterkt in de nabije Jotunheimen: het ‘rijk van de reuzen’. Een machtige keten met ruim 250 tweeduizenders, waaronder de bij bergwandelaars populaire Galdhøpiggen (2469 m), de hoogste top van het land.
En dan die watervallen…
Rijk van de reuzen
Manafossen, © kampioen Kelsey Obdeijn
Volgens de World Waterfall Database liggen tien van de dertig hoogste watervallen ter wereld in Noorwegen. De beroemdste, Vøringsfossen, is sinds de jaren 2018-2020 door een reeks spectaculaire nieuwe uitzichtplatformen ontsloten. De waterval zelf is gereguleerd. Maar de stroomproducenten moesten wel plechtig beloven in elk geval in de zomer een fatsoenlijke hoeveelheid water door te laten.
Trollen
Trol bij Lillehammer © Ian Brodie
Ze kunnen reusachtig en dreigend zijn, of net klein en speels. Sommige bezitten één hoofd, andere wel drie. En een aantal heeft zelfs maar één oog.
Trollen zijn uit de Noorse volkssprookjes niet weg te denken. Maar voor één ding zijn ze als de dood: zonlicht. Zodra trollen door een zonnestraal worden getroffen, verstenen ze meteen. Op een zwerftocht door Noorwegen herken je op vele plaatsen sporen van ‘onfortuinlijke’ trollen in bergwanden, kliffen en rotsformaties.
Trollen (en hun grootste angst)
Beroemd werden deze duistere gezellen door het werk van Asbjørnsen en Moe, de ‘gebroeders Grimm van Noorwegen’. Tussen 1837 en 1871 reisden zij het hele land door op zoek naar sprookjes en verhalen. Een gezicht kregen ze door ‘trollenschilder’ Theodor Kittelsen. Zijn werk is bijvoorbeeld te bewonderen in het Nasjonalmuseet in Oslo.
Trollenschilder
Nasjonalmuseet/ Jacques Lathion
Molde
Ã…ndalsnes
Trolltunga
Egersund
Een pittige bergtocht in Hardanger brengt wandelaars naar de Trolltunga of ‘trollentong’. Een spectaculaire rotsformatie die hoog boven een stuwmeer zweeft.
In de buurt van Molde vind je de Trollkyrkja of ‘trollenkerk’: een stel prachtige marmergrotten, waarin een 14 meter hoge waterval omlaag plenst.
De Trollpikken bij Egersund werd in 2017 op tragische wijze wereldberoemd, nadat de rotsformatie ’s nachts was afgezaagd. Maar dankzij een crowdfundingactie werd deze ‘trollenpenis’ al snel in al zijn glorie hersteld.
Op de Trollstigen of ‘trollenroute’, de beroemde serpentineweg bij Åndalsnes, waarschuwt zelfs een verkeersbord voor ‘overstekende trollen’.
Ook uit het Noorse landschap
zijn trollen niet weg te denken:
Middernachtzon
Alexander Benjaminsen - VisitNorway.com
In de zomer is Noord-Noorwegen in de ban van een bijzonder fenomeen: de middernachtzon. Boven de poolcirkel gaat de zon dan niet onder.
Strikt genomen schijnt de ‘middernachtzon’ alleen wanneer de zon om middernacht exact in het noorden boven de horizon balanceert. Hoe verder naar het noorden hoe langer de middernachtzon te bewonderen is. Aan de poolcirkel is dat een dag (21 juni), op de Noordkaap drie maanden, op Spitsbergen zelfs vier maanden.
In vuur
en vlam
Het ongewoon warme licht van de middernachtzon geeft het landschap een magische gloed. Een geweldige ervaring voor fotografen en natuurliefhebbers. Wat is er mooier dan bijvoorbeeld op de Lofoten in het licht van de middernachtzon een kajaktocht op een spiegelgladde fjord maken?
In Zuid-Noorwegen is er strikt genomen geen middernachtzon, maar ook daar wordt het hartje zomer niet echt donker. Ideaal om bijvoorbeeld een nachtelijke vistocht op een van de vele fjorden te ondernemen.
Magische gloed
© One Big Happy Family - VisitNorway.com
© Anetlanda - GettyImages
De overgang van de zomer naar de herfst gebeurt in Lapland razendsnel. En gaat samen met een ander imposant natuurverschijnsel: de ruska. De Scandinavische variant van de Noord-Amerikaanse Indian Summer.
In enkele weken tijd verandert het landschap in een heus schilderspalet met gele, oranje en rode herfsttinten. In het noorden van Noorwegen begint de ruska al eind augustus. De ruska is een ideale tijd voor wandelingen in Lapland. Niet alleen vanwege de prachtige kleuren, maar ook om de vaak kraakheldere, frisse luchten.
Ruska - de Scandinavische Indian Summer
Hout
De Staafkerk van Fantoft © Espen Bakketun - Visit Bergen
Ze ruiken sterk naar teer en bekoren met filigraan houtsnijwerk: de uit de Vikingtijd daterende staafkerken zijn heuse juweeltjes. Van de ruim 1300 exemplaren die Noorwegen ooit telde, staan er nog 28 overeind. Hun naam ontlenen ze aan de hoekpalen (Noors: stav) die de constructie dragen. De oudste staafkerk staat in Urnes (ca. 1130), de beroemdste is die van Borgund in Lærdal.
Van staafkerk tot vanillevervanger
De Staafkerk van Fantoft © Endre Knudsen
Hout bleef door de eeuwen heen een belangrijk bouwmateriaal. Het Gudbrandsdal is beroemd om zijn prachtige boerderijen. Het Numedal wordt omwille van de vele oude houten gebouwen zelfs het ‘dal van de middeleeuwen’ genoemd.
Dankzij hun prachtige houten huizen staan de Hanzewijk Bryggen in Bergen, de oude binnenstad van Stavanger en de historische mijnstad Røros op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De romantiek leeft voort in de vele fraaie, met drakenkoppen versierde panden in ‘Zwitserse stijl’.
Werelderfgoed
Vandaag beleeft hout een echte renaissance. Creaties van Noorse architecten en designers zorgen internationaal voor furore. Zoals de bekroonde Vennesla Bibliotek (2011) en het imposante bureaucomplex Finansparken (2019) in Stavanger. Twee ontwerpen van Helen & Hard.
Baanbrekend is de door de Bjarke Ingels Group (BIG) ontworpen The Plus (2022) bij Magnor. Deze meubelfabriek wordt beschouwd als de meest milieuvriendelijke ter wereld.
Krister Moen, hoofd van de innovatieve houtprogramma’s van Innovation Norway, ziet voor hout zelfs nog meer toekomstmogelijkheden. ‘Alles wat we van olie maken, kan ook van bomen worden gemaakt. Grote delen van een boom kun je zelfs eten. Met de Noorse fijnspar kan de enige natuurlijke smaakvervanger voor vanille worden gemaakt’, vertelt hij.
Ben je van plan om Buitengewoon Noorwegen te ontdekken? Dit moet je weten →
Innovatieve houtprogramma’s
Vennesla Bibliotheek, Helen & Hard Architects. © Sindre Ellingsen
Ontdek onze reizen
Reis mee naar Noorwegen
Wil je ook wegdromen tussen de Fjorden? We hebben de mooiste routes voor je uitgestippeld.
Hiken in
Noorwegen:
magisch mooi
‘Het is oorverdovend stil. Het enige dat ik hoor, is het suizen van de wind en de fluitende vogels in het vroege ochtendgloren. De zachte geluiden echoën door de bergen. Ik sta op de Preikestolen, een klif die honderden meters boven het water uitsteekt, op een duizelingwekkende hoogte van 600 meter. Ik kijk recht het Lysefjord in en heb niets om mij aan vast te houden. Mijn hart klopt in mijn keel. Het is beangstigend en gaaf tegelijk.’
Hiker
Kelsey Obdeijn
Bij Kelsey (32) stroomt het hiken door haar aderen. Met de camera op zak gaat ze te voet op zoek naar de mooiste plekken in Nederland. En (ver) over de grens. Plekken met een verhaal, een geschiedenis of bijzondere dieren.
Zo trok ze - met haar man - naar Noorwegen voor een wandeling naar de Trollpikken, een korte hike naar de waterval van Månafossen, een bezoek aan Stavanger en ‘stadsberg’ Dalsnuten én natuurlijk de fameuze Preikestolen.
Meer over kampioen Kelsey
Op zoek naar
Reis mee
Het Noorderlicht
De meest spectaculaire lichtshow op aarde.