Deze publicatie maakt gebruik van cookies

Van hoogtepunt naar hoogste punt: dit zijn de must-sees van van de Grand Tour of Switzerland.

van

Grand Tour

Zwitserland

Zwitserland

Topbestemming

Dé manier om de highlights van Zwitserland te ontdekken is via de Grand Tour of Switzerland.

Deze 1643 kilometerlange roadtrip voert je door het hele land, langs tal van hoogtepunten. Letterlijk, want de majestueuze Alpen en kroonjuweel de Matterhorn ontbreken uiteraard niet. Maar er zijn ook weergaloze gletsjerlandschappen, eeuwenoude dorpen, bruisende steden en tientallen meren.

Trek minimaal een week uit voor deze trip. Dat heb je wel nodig om al die pracht goed op je in te laten werken – zo weten ook onze kampioenen Rick & Laura.

Zwitserland staat niet bekend als typisch wijnland, maar er worden wel degelijk wijnen geproduceerd. Slechts 1 procent van de Zwitserse wijnen wordt geëxporteerd, dus je kunt het bijna alleen in het land zelf proeven.

Het land telt zes wijngebieden. De Unesco-regio LAVAUX, tussen Lausanne en Montreux, is de spectaculairste. Hoog boven het meer van Genève ligt 800 hectare aan terrasvormig aangelegde wijngaarden. Verken ze te voet, op de fiets of pak de ‘Train des vignes’ van Vevey naar Puidoux-Chexbres. De lokale trots proef je in een van de vele wijnkelders.

Wie van musea houdt, kan in cultuurstad BASEL zijn hart ophalen. Er zijn er maar liefst veertig.

Kunstmuseum Basel is de bekendste en de grootste. Hier hangen werken van zowel oude als moderne meesters. Van Gogh, Monet, Picasso, Degas, Warhol: ze zijn allemaal vertegenwoordigd.

Na je bezoek nog niet verzadigd? Pak dan ook nog even Fondation Beyeler mee in voorstad Riehen. Dit kunstmuseum is gevestigd in een gebouw dat is ontworpen door sterarchitect Renzo Piano (bekend van o.a. Centre Pompidou in Parijs en NEMO in Amsterdam). Ook hier zijn alle eerdergenoemde namen te bewonderen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over Basel zelf, een sprankelende stad met de Rijn als verfrissend middelpunt. 

 

Pak vanuit Alpnachstad de steilste tandradbaan ter wereld naar de top – hier zie je op een heldere dag wel 73 Alpentoppen

Het fjordachtige VIERWOUDSTREKENMEER in Centraal-Zwitserland wordt omlijst door imposante bergen. Zoals ‘drakenverblijf’ Pilatus, dat er hoog bovenuit torent. Over de huisberg van Luzern bestaan veel intrigerende legendes. Zo zou de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus begraven liggen in een meer op de berg.

Je bereikt ’em vanuit Luzern per gondelbaan en kabelbaan. Of pak vanuit Alpnachstad de steilste tandradbaan ter wereld naar de top. Daar kun je op een heldere dag wel 73 Alpentoppen bewonderen. Het is ook mogelijk beide routes te combineren op de Pilatus Golden Round Trip.

Tip: maak zeker een boottocht op het Vierwoudstedenmeer als je de tijd hebt. Een fraaier panorama dan hier is moeilijk te vinden. Het levendige Luzern is de perfecte uitvalsbasis voor al dit moois.

De BERNINA EXPRESS (van vervoerder Rhätische Baan) mag je niet missen. Het spoortraject slingert door het gebergte van Heidi-streek Graubünden en geldt als een van de spectaculairste routes ter wereld:

  • De rode trein rijdt onder meer langs de gigantische Morteratsch-gletsjer, over het 65 meter hoge Landwasserviaduct en het spiraalvormige viaduct van Brusio.  

  • Onderweg overbrugt-ie grote hoogteverschillen, met als hoogste punt de Berninapas op 2328 meter.  

De reis van startpunt Chur naar eindpunt Tirano in Italië duurt in totaal zo’n vier uur. Op de route kun je bij elke halte uitstappen om de omgeving beter te verkennen.

Pro-budgettip: op dit traject rijden ook regionale treinen, waarmee je goedkoper uit bent. Je kunt dan ook steeds een paar haltes pakken, een stukje wandelen en een halte verder weer opstappen.

Kampioenen Rick en Laura gingen kamperen in Zwitserland en pakte de Bernina Express om het Alpenland te ontdekken.

Rick (32 - professioneel hiker) & Laura (33 - yoga instructeur) zijn echte digital nomads. Dit stel en winnaar van Hunted into the Wild 2022 reist en werkt over de hele wereld. Maar maakt ook geregeld tijd voor een korte break: een microavontuur dicht bij ‘huis’ (waar op de wereld ze op dat moment ook zijn).

Het uitkijkdorpje GUARDA in Graubünden diende als decor voor de Zwitserse film Schellen-Ursli, in Nederland uitgebracht onder de titel Sepp – De Wolvenvriend.

Met zijn schitterend bewaard gebleven kern vol sgrafitto-huizen is Guarda werkelijk een plaatje. Voor liefhebbers van de beroemde wolvenvriend is er een speciale wandelroute, die langs filmlocaties voert en de geschiedenis van de streek tot leven brengt. Er is ook een Schellen-Ursli Museum.

De traditionele Chalandamarz, die een grote rol speelt in de film (en het gelijknamige boek waar de film op gebaseerd is), vindt elk jaar op 1 maart plaats. Dan trekt de plaatselijke jeugd door het dorp met bellen om hun hals om de winter te verdrijven.

Op ongeveer 50 kilometer van Guarda ligt het schitterende Lej Alv-meer. Een klein bergmeer dat bekendstaat om zijn helderblauwe water en rustige sfeer. Net als Rick en Laura kun je in een klein uurtje om het meer heen wandelen, waarbij je onderweg wordt getrakteerd op adembenemende uitzichten over de groene Alpen.

Voor een onvergetelijk uitzicht op de imposante ALETSCHgletsjer en de ‘vierduizenders’ van Wallis kun je vanuit het Rhônedal met kabelbaantjes richting de Aletsch Arena (en nog verder omhoog).

Vanwege de buitengewone schoonheid van het landschap werd de regio Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch in 2001 opgenomen op de Unesco Wereldnatuurerfgoedlijst. Je aanschouwt het ook goed vanaf de altijd besneeuwde Jungfraujoch, ‘het dak van Europa’. De Jungfraubahn brengt je naar het hoogstgelegen treinstation van Europa op 3454 meter hoogte.

Tip: een tocht via de Jungfrau-bahn is inbegrepen in onze 9-daagse rondreis Zwitserland.

Het kroonjuweel van Zwitserland. De 4478 meter hoge reus is niet alleen de bekendste berg van het land, maar ook een van de meest gefotografeerde ter wereld.

Voor bergbeklimmers geeft ze zich niet makkelijk gewonnen: door de jaren heen hebben velen zich stukgebeten op haar flanken. Al tijdens de eerste beklimming in 1865 kwamen vier van de zeven alpinisten om het leven. En nog steeds gaat het regelmatig mis.

Wonderschoon is ze wel. Zeker van een afstandje. Vanaf Klein-MATTERHORN ertegenover heb je misschien wel het mooiste uitzicht. Deze berg is vanaf Zermatt te bereiken met een kabelbaan. Goede vraag.

De beruchte GOTTHARDTUNNEL is voor veel vakantiegangers een noodzakelijk kwaad. Als je mazzel hebt bespaar je tijd, maar zeker in het hoogseizoen sta je er negen van de tien keer uren in de file.

Gelukkig is er een manier om het fileleed te omzeilen: via de gelijknamige pas. Duurt misschien minstens even lang, maar de vergezichten op deze route tussen Andermatt en Airolo word je onmogelijk beu.

Vanaf de top kun je kiezen – doen! – voor een afdaling over de met keitjes bestrate kronkelweg Tremola, die bekendstaat als het langste monument van Zwitserland.

Let op: in de winter (grofweg tussen oktober/november en mei) is de pas gesloten en moet je helaas toch door de tunnel.

In een aaneenschakeling van letterlijke hoogtepunten is ASCONA wellicht een welkome afwisseling. Dit is namelijk de laagstgelegen plaats van Zwitserland. En waar veel andere plekken in de Grand Tour of Switzerland een winters tintje hebben, is het klimaat hier juist mild: er staan zelfs palmbomen!

Dit voormalige vissersdorpje ligt aan het schitterende Lago Maggiore, dat – zoals de naam al doet vermoeden – doorloopt tot ver in Italië. Met z’n mediterrane ambiance, vele terrasjes en kleurrijke oude binnenstad doet Ascona ook wel wat Italiaans aan.

Deze 1097 meter hoge berg, op de grens van Zwitserland en Italië, ligt tjokvol miljoenen jaren oude fossielen. Het wordt zelfs beschouwd als dé plek waar de best bewaarde fossielen van het zeeleven uit de Trias-periode (245-230 miljoen jaar geleden) te vinden zijn. De reden waarom Unesco de MONTE SAN GIORGIO in 2003 heeft opgenomen op haar Werelderfgoedlijst.

Ooit bevond zich hier een diepe zee. Versteende vissen, meterslange ‘zeesauriërs’, het zijn slechts een paar van de schatten die paleontologen hier aantroffen.

In het fossielenmuseum van Meride is een selectie te zien van de meest bijzondere vondsten. Leerzaam en fascinerend!

Kamperen in Zwitserland?

Net als Rick & Laura kamperen in Zwitserland betekent: wakker worden met een adembenemend uitzicht op bergen, frisse berglucht inademen en genieten van eindeloze wandelingen in de natuur.  

Wil je zelf Zwitserland ontdekken met de tent of caravan?

Bekijk de ANWB-campings in Zwitserland → 

Welke hoogtepunten kies jij ?

Alle ANWB-reizen naar Zwitserland

Van Godhardtunnel tot tolbadges

Ga je naar Zwitserland?

Naar boven

Zwitserland

Topbestemming

Van hoogtepunt naar hoogste punt: dit zijn de must-sees van van de Grand Tour of Switzerland.

van

Grand Tour

Zwitserland

Dé manier om de highlights van Zwitserland te ontdekken is via de Grand Tour of Switzerland.

Deze 1643 kilometerlange roadtrip voert je door het hele land, langs tal van hoogtepunten. Letterlijk, want de majestueuze Alpen en kroonjuweel de Matterhorn ontbreken uiteraard niet. Maar er zijn ook weergaloze gletsjerlandschappen, eeuwenoude dorpen, bruisende steden en tientallen meren.

Trek minimaal een week uit voor deze trip. Dat heb je wel nodig om al die pracht goed op je in te laten werken – zo weten ook onze kampioenen Rick & Laura.

Zwitserland staat niet bekend als typisch wijnland, maar er worden wel degelijk wijnen geproduceerd. Slechts 1 procent van de Zwitserse wijnen wordt geëxporteerd, dus je kunt het bijna alleen in het land zelf proeven.

Het land telt zes wijngebieden. De Unesco-regio LAVAUX, tussen Lausanne en Montreux, is de spectaculairste. Hoog boven het meer van Genève ligt 800 hectare aan terrasvormig aangelegde wijngaarden. Verken ze te voet, op de fiets of pak de ‘Train des vignes’ van Vevey naar Puidoux-Chexbres. De lokale trots proef je in een van de vele wijnkelders.

Wie van musea houdt, kan in cultuurstad BASEL zijn hart ophalen. Er zijn er maar liefst veertig.

Kunstmuseum Basel is de bekendste en de grootste. Hier hangen werken van zowel oude als moderne meesters. Van Gogh, Monet, Picasso, Degas, Warhol: ze zijn allemaal vertegenwoordigd.

Na je bezoek nog niet verzadigd? Pak dan ook nog even Fondation Beyeler mee in voorstad Riehen. Dit kunstmuseum is gevestigd in een gebouw dat is ontworpen door sterarchitect Renzo Piano (bekend van o.a. Centre Pompidou in Parijs en NEMO in Amsterdam). Ook hier zijn alle eerdergenoemde namen te bewonderen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over Basel zelf, een sprankelende stad met de Rijn als verfrissend middelpunt. 

 

Pak vanuit Alpnachstad de steilste tandradbaan ter wereld naar de top – hier zie je op een heldere dag wel 73 Alpentoppen

Het fjordachtige VIERWOUDSTREKENMEER in Centraal-Zwitserland wordt omlijst door imposante bergen. Zoals ‘drakenverblijf’ Pilatus, dat er hoog bovenuit torent. Over de huisberg van Luzern bestaan veel intrigerende legendes. Zo zou de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus begraven liggen in een meer op de berg.

Je bereikt ’em vanuit Luzern per gondelbaan en kabelbaan. Of pak vanuit Alpnachstad de steilste tandradbaan ter wereld naar de top. Daar kun je op een heldere dag wel 73 Alpentoppen bewonderen. Het is ook mogelijk beide routes te combineren op de Pilatus Golden Round Trip.

Tip: maak zeker een boottocht op het Vierwoudstedenmeer als je de tijd hebt. Een fraaier panorama dan hier is moeilijk te vinden. Het levendige Luzern is de perfecte uitvalsbasis voor al dit moois.

De BERNINA EXPRESS (van vervoerder Rhätische Baan) mag je niet missen. Het spoortraject slingert door het gebergte van Heidi-streek Graubünden en geldt als een van de spectaculairste routes ter wereld:

  • De rode trein rijdt onder meer langs de gigantische Morteratsch-gletsjer, over het 65 meter hoge Landwasserviaduct en het spiraalvormige viaduct van Brusio.  

  • Onderweg overbrugt-ie grote hoogteverschillen, met als hoogste punt de Berninapas op 2328 meter.  

De reis van startpunt Chur naar eindpunt Tirano in Italië duurt in totaal zo’n vier uur. Op de route kun je bij elke halte uitstappen om de omgeving beter te verkennen.

Pro-budgettip: op dit traject rijden ook regionale treinen, waarmee je goedkoper uit bent. Je kunt dan ook steeds een paar haltes pakken, een stukje wandelen en een halte verder weer opstappen.

Kampioenen Rick en Laura gingen kamperen in Zwitserland en pakte de Bernina Express om het Alpenland te ontdekken.

Rick (32 - professioneel hiker) & Laura (33 - yoga instructeur) zijn echte digital nomads. Dit stel en winnaar van Hunted into the Wild 2022 reist en werkt over de hele wereld. Maar maakt ook geregeld tijd voor een korte break: een microavontuur dicht bij ‘huis’ (waar op de wereld ze op dat moment ook zijn).

Het uitkijkdorpje GUARDA in Graubünden diende als decor voor de Zwitserse film Schellen-Ursli, in Nederland uitgebracht onder de titel Sepp – De Wolvenvriend.

Met zijn schitterend bewaard gebleven kern vol sgrafitto-huizen is Guarda werkelijk een plaatje. Voor liefhebbers van de beroemde wolvenvriend is er een speciale wandelroute, die langs filmlocaties voert en de geschiedenis van de streek tot leven brengt. Er is ook een Schellen-Ursli Museum.

De traditionele Chalandamarz, die een grote rol speelt in de film (en het gelijknamige boek waar de film op gebaseerd is), vindt elk jaar op 1 maart plaats. Dan trekt de plaatselijke jeugd door het dorp met bellen om hun hals om de winter te verdrijven.

Op ongeveer 50 kilometer van Guarda ligt het schitterende Lej Alv-meer. Een klein bergmeer dat bekendstaat om zijn helderblauwe water en rustige sfeer. Net als Rick en Laura kun je in een klein uurtje om het meer heen wandelen, waarbij je onderweg wordt getrakteerd op adembenemende uitzichten over de groene Alpen.

Voor een onvergetelijk uitzicht op de imposante ALETSCHgletsjer en de ‘vierduizenders’ van Wallis kun je vanuit het Rhônedal met kabelbaantjes richting de Aletsch Arena (en nog verder omhoog).

Vanwege de buitengewone schoonheid van het landschap werd de regio Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch in 2001 opgenomen op de Unesco Wereldnatuurerfgoedlijst. Je aanschouwt het ook goed vanaf de altijd besneeuwde Jungfraujoch, ‘het dak van Europa’. De Jungfraubahn brengt je naar het hoogstgelegen treinstation van Europa op 3454 meter hoogte.

Tip: een tocht via de Jungfrau-bahn is inbegrepen in onze 9-daagse rondreis Zwitserland.

Het kroonjuweel van Zwitserland. De 4478 meter hoge reus is niet alleen de bekendste berg van het land, maar ook een van de meest gefotografeerde ter wereld.

Voor bergbeklimmers geeft ze zich niet makkelijk gewonnen: door de jaren heen hebben velen zich stukgebeten op haar flanken. Al tijdens de eerste beklimming in 1865 kwamen vier van de zeven alpinisten om het leven. En nog steeds gaat het regelmatig mis.

Wonderschoon is ze wel. Zeker van een afstandje. Vanaf Klein-MATTERHORN ertegenover heb je misschien wel het mooiste uitzicht. Deze berg is vanaf Zermatt te bereiken met een kabelbaan. Goede vraag.

De beruchte GOTTHARDTUNNEL is voor veel vakantiegangers een noodzakelijk kwaad. Als je mazzel hebt bespaar je tijd, maar zeker in het hoogseizoen sta je er negen van de tien keer uren in de file.

Gelukkig is er een manier om het fileleed te omzeilen: via de gelijknamige pas. Duurt misschien minstens even lang, maar de vergezichten op deze route tussen Andermatt en Airolo word je onmogelijk beu.

Vanaf de top kun je kiezen – doen! – voor een afdaling over de met keitjes bestrate kronkelweg Tremola, die bekendstaat als het langste monument van Zwitserland.

Let op: in de winter (grofweg tussen oktober/november en mei) is de pas gesloten en moet je helaas toch door de tunnel.

In een aaneenschakeling van letterlijke hoogtepunten is ASCONA wellicht een welkome afwisseling. Dit is namelijk de laagstgelegen plaats van Zwitserland. En waar veel andere plekken in de Grand Tour of Switzerland een winters tintje hebben, is het klimaat hier juist mild: er staan zelfs palmbomen!

Dit voormalige vissersdorpje ligt aan het schitterende Lago Maggiore, dat – zoals de naam al doet vermoeden – doorloopt tot ver in Italië. Met z’n mediterrane ambiance, vele terrasjes en kleurrijke oude binnenstad doet Ascona ook wel wat Italiaans aan.

Deze 1097 meter hoge berg, op de grens van Zwitserland en Italië, ligt tjokvol miljoenen jaren oude fossielen. Het wordt zelfs beschouwd als dé plek waar de best bewaarde fossielen van het zeeleven uit de Trias-periode (245-230 miljoen jaar geleden) te vinden zijn. De reden waarom Unesco de MONTE SAN GIORGIO in 2003 heeft opgenomen op haar Werelderfgoedlijst.

Ooit bevond zich hier een diepe zee. Versteende vissen, meterslange ‘zeesauriërs’, het zijn slechts een paar van de schatten die paleontologen hier aantroffen.

In het fossielenmuseum van Meride is een selectie te zien van de meest bijzondere vondsten. Leerzaam en fascinerend!

Net als Rick & Laura kamperen in Zwitserland betekent: wakker worden met een adembenemend uitzicht op bergen, frisse berglucht inademen en genieten van eindeloze wandelingen in de natuur.  

Wil je zelf Zwitserland ontdekken met de tent of caravan?

Bekijk de ANWB-campings in Zwitserland → 

Kamperen in Zwitserland?

Welke hoogtepunten kies jij ?

Alle ANWB-reizen naar Zwitserland

Van Godhardtunnel tot tolbadges

Ga je naar Zwitserland?

Naar boven

Kampioen digitaal

ANWB Kampioen helpt jou en Nederland sinds 1885 zorgeloos en met plezier op weg. Geniet van de mooiste reizen, beste verhalen en handigste tips. Waar en wanneer jij dat wilt. En profiteer van unieke leden-aanbiedingen en scherpe seizoensdeals.
Volledig scherm